8 schitterende Nationale Parken in Frankrijk die u bezocht moet hebben

8 schitterende Nationale Parken in Frankrijk die u bezocht moet hebben

Ja, we kennen allemaal de prachtige steden in Frankrijk! Daar zijn er een boel van zoals Parijs (met alle geheime plekjes), Bordeaux (met haar historische centrum) en Nimes (met die Zuid Franse charme) die altijd mijn aandacht weten te trekken – maar Frankrijk is zo veel meer dan alleen maar steden. Het hele landschap in Frankrijk zit vol met een groot netwerk aan indrukwekkende nationale parken die er gewoon om vragen om ontdekt te worden. Zeker als het uw eerste keer is dat u het Franse platteland op gaat.

Het is zo makkelijk om direct af te dwalen naar de Mona Lisa, de Eiffeltoren of al die geweldig lekkere kaas. Met andere woorden, door alle bekende en beroemde dingen die bekendstaan als typisch Frans zou u wel eens het risico kunnen lopen om de natuurlijke pracht en praal van Frankrijk over het hoofd te zien.

Ik beloof u dat er een groot aantal indrukwekkende landschappen en nationale parken in Frankrijk te vinden zijn waarop u verliefd zult worden! Hieronder een lijst met de 9 beste nationale parken van Frankrijk.

1.) Bekijk de rotstekeningen in Mercantour National Park

Mercantour National Park is bij een bezoek aan Frankrijk eigenlijk een verplicht nummer. Gelegen in het zuidoosten van Frankrijk, aan de grens met Italië – is het een van de meer unieke Nationale parken die wordt gedomineerd door het natuurlijke landschap.

Het park zelf bestaat uit 600 km² wandelpaden die door kleine dorpjes en over beboste heuvels lopen. Het beste van allemaal is om naar de top van Mont Bégo te lopen om daar tegen rotstekeningen uit de bronstijd aan te lopen. Er zijn ettelijke duizenden van die rotstekeningen, die dieren, wapens en mensen uit de bronstijd afbeelden. Indrukwekkend om te zien.

2.) Ontdek Vanoise National Park

Vanoise National Park is een van de eerste Nationale Parken in Frankrijk en zeker een park dat u niet over mag slaan.

Het park zelf ligt op ongeveer twee uur rijden ten zuiden van Chamonix en strekt zich uit over een landschap dat heel verschillend is in flora en fauna. Het park is onderdeel van een groter project dat helemaal doorloopt tot in Italië, waar het park bekendstaat onder de naam Gran Paradiso National Park. Tezamen is het een van de grootste alpiene nationale parken ter wereld. En vergeet niet om te kijken of u de wolven, lynxen en vogels die alleen hier voorkomen kunt spotten.

3.) Wandelen in Ecrins National Park

Ecrins National Park is gelegen in het zuidoosten van Frankrijk en bestaat uit imposante bergen, rollende heuvels en klaterende stroompjes waardoor het een van de mooiste nationale parken van Frankrijk is.

Het hele landschap is uitstekend geschikt om in te wandelen, zeker in de zomermaanden en als u van de gebaande paden af wilt dan kunt u richting de Barre des Écrins (de meest zuidelijke alpiene berg in Europa) en de kimmen van Chabrières lopen.

4.) Bekijk de watervallen in het Pyrenees National Park

Opgesloten tussen de Franse en Spaanse grens zit het Pyrenees National Park vol met ruisende watervallen, eindeloze bossen en torenhoge bergen. Als u een klimmer bent dan kunt u de karabiniers voor deze plek vast inpakken (en de beginners kunnen zich opgeven voor een proefklim in het park).

Als u het iets rustiger aan wilt doen kunt u naar het bezoekerscentrum in Etsaut gaan die veel informatie hebben over de mooiste wandelroutes en waar de leukste watervalletjes zich bevinden, zoals bijvoorbeeld Cirque de Gavarnie.

5.) Dool door het Calanques National Park

Calanques is een van de nieuwere nationale parken in Frankrijk en ligt in de zuidelijke regio’s. Pas recent is de status van Nationaal park toegekend – maar dat betekent zeker niet dat het minder indrukwekkend is in vergelijking met de andere parken. Integendeel!

Het park bestaat uit een kuststrook met kalkrotsen en een stuk zee. Het beste van het park is dat het maar een korte busrit weg is vanuit Marseille waardoor u makkelijk cultuur en natuur met elkaar kunt combineren.

6.) Ontdek de Mediterranee bij Port-Cros National Park

Port-Cros is een van de nationale parken in Frankrijk die uniek zijn! Niet alleen is dit een nationaal park maar het is ook een marine park waardoor het zich onderscheidt van de andere beschermde gebieden in Frankrijk.

Het nationaal park zelf bevindt zich op het Mediterrane eiland Port-Cros, net ten zuiden van het vasteland en makkelijk per boot te bereiken van de Saint-Pierre haven in Hyères’. Kosten voor de overtocht zijn rond de €40.

Zwemmen en zonnen is toegestaan in het Nationaal Park maar er wordt er streng op toegezien dat het maar op een paar bepaalde plekken gebeurd – dus luister goed naar de aanwijzingen als u op het eiland aankomt. Niemand vindt het leuk om een boete in ontvangst te moeten nemen!

7.) Ontdek het door UNESCO beschermde Cevennes National Park

Cevennes is gelegen in Zuid-Frankrijk, tussen de rollende heuvels en indrukwekkende landschappen waardoor ook dit nationaal park een verplicht nummer in Frankrijk is.

Verspreid door het park liggen een aantal kleine dorpjes (die uitstekend zijn als lunchplek), goede wandelpaden en maagdelijke rivierdalen die heel erg pittoresk zijn. Het beste van alles is dat de hele regio beschermd is, niet alleen door de Franse wet maar ook door de UNESCO als werelderfgoed.

Het ruige terrein is prachtig. En vergeet ook niet de grotten van Aven Armand en het leuke plaatsje Sauve (dat op iets van 800 meter van het park ligt).

8.) Bekijk de kloof in Verdon Natural Regionaal Park

Ok, technisch gezien is dit niet een van de nationale parken in Frankrijk maar het Verdon Natural Regionaal Park is nog steeds een beschermde plek waar u naartoe moet als u op zoek bent naar idyllische natuurplekken. De Verdon kloof alleen al is een bezoek waard. Maak zeker ook een stop bij de Notre Dame de Beauvoir, ontdek de Verdon Kloof en wandel door dit imposante landschap. Ik beloof dat u niet teleurgesteld zult zijn!