De heerlijke bieren van België gids

De heerlijke bieren van België gids

Ik kwam in België terecht (vanuit Fuerteventura op de Canarische eilanden) nadat ik besloten had om mijn volgende avontuur af te laten hangen van de goedkoopst mogelijke vlucht. Het was een van de beste reisbeslissingen die ik ooit gemaakt heb! Het plezier van het spontane reizen!

Tussen de chocolade die in je mond smelt, zoute frietjes, zoete wafels en de wereldberoemd bierselectie was het makkelijk kiezen. Ik plande een week in België met een bezoek aan Brussel, Brugge en Gent.

Mijn belangrijkste doel? Zoveel mogelijk soorten bieren proberen! Ik wist toen ik bezig was aan mijn eten-en-drinken-expeditie nog niet dat België snel een van mijn favoriete bestemmingen zou worden. Laten we beginnen met een tour langs een aantal van mijn favoriete bieren, bars en brouwerijen die ik tijdens mijn bezoek aan België tegenkwam.

Brussel, België

Ik had maar een paar dagen in Brussel en van die tijd heb ik ongeveer 85% doorgebracht in The Délirium Café. Maar echt. Ik ging er om 4 uur ‘s nachts weg en kwam er rond de middag weer terug. Daarna weer terugkomen in de avond om hetzelfde rondje te doen.

Het Délirium Café

Er zijn meer dan 2000 soorten bier in het Délirium Café, dus het is lastig om mezelf te overtuigen om er nu eindelijk weg te gaan. Het barpersoneel heeft erg veel kennis en het was een fantastische eerste stop in België.

Eerste gang: Delirium Tremens

When in Rome…eh.. Brussel… zorg dan dat je een Delirium Tremens probeert. Het verhaal van dit bier is al genoeg reden om het te proberen! Delirium Tremens (Latijns voor ‘sidderend beven’) was een term die gebruikt werd om een aandoening aan te duiden waarbij als gevolg van overmatige alcoholconsumptie iemand ging hallucineren en roze olifanten zag (daarom ook de roze olifant als logo voor het bier). Maar geen zorgen! Het bier heeft een heftige 8,5% alcoholpercentage en is gekozen als beste bier ter wereld in 2008 (en niet vanwege de hallucinante eigenschappen).

Tweede gang: Pucker up

Een van mijn favoriete soorten bier die ik recent heb leren kennen is… zuur bier! Ze zijn zuur en heel erg verfrissend! Oude Geuze is maar een type zuur bier dat ik heb geprobeerd maar ik vond het heel erg lekker. Probeer het gewoon eens!

Derde gang: De strijd tussen de Kersen

Een klassiek kersenbiertje mag natuurlijk niet overgeslagen worden. Maar welke dan precies? Ze variëren van superzoet tot aan een kleine hint van kersen. En de prijs kan ook aardig verschillen. Een authentiek kersenbier dat gemaakt is van echt kersensap kost aardig wat knaken maar is nog wel te behapstukken. Er zijn nog steeds tal van betaalbare kersenbiertjes waaruit te kiezen valt. Ik heb twee van de populairdere kersenbiertjes geprobeerd en net zoals ze mij verteld hadden smaakten ze allebei heel verschillend. Ik zelf vond de Kasteel Rouge lekkerder omdat het niet zo zoet was als de Kriek Boon. Maar net zoals met alle bieren is dat een kwestie van persoonlijke smaak.

Dessert: koekjes!

Ja, het is waar. Niet alleen is er zoiets als koekjesbier maar er is ook een chocoladebier en tal van fruit gemaakte bieren. Het koekjesbier werd geserveerd met een traditioneel Belgisch speculaasje. Je moet dan kleine hapjes van de speculaas nemen terwijl je je bier drinkt. Een beetje zoals je chocolade eet als je port aan het drinken bent. En ja, het bier smaakte naar een koekje!

Blond houdt van Blond: Tripel Blond

Belgen houden van blond! En met blond bedoel ik de Tripel Blond bieren zoals Tripel Karmeliet. Sommige bieren zijn serieus zwaar (met soms meer dan 10% alcoholpercentage) en zoals alle blondjes zijn ze heerlijk! Ze zijn in elke bar te vinden maar probeer zeker deze. Een van mijn favorieten.

Brugge, België

Brugge is een klein dorpje dat zo uit een sprookje lijkt te zijn gelopen. Maar nog leuker dan de romantische kanalen en majestueuze zwanen …is het geweldige bier.

De Halve Maan Brouwerij

De Halve Maan is de laatste familiebrouwerij in Brugge. Ze hebben een tour die slechts €6,50 kost met een biertje na de tour.

Familiezaken: Brugse Zot & Straffe Hendrick

In Brugge heeft u de mogelijkheid tot het proberen van een Brugse Zot, een goudenblond bier, en probeer na de tour zeker een Straffe Hendrick, een bittere tripel met 9% alcoholpercentage. Naast de rijke geschiedenis van de brouwerij (die teruggaat tot de 16e eeuw) is Straffe ook de laatste authentieke Tripel van Brugge.

Staminee De Garre

Het kan even duren maar als je goed zoekt kun je deze kleine schatkamer vinden in een kleine alkoof in de buurt van de Markt. Deze intieme pub is zeker een bezoek waard.

Een bier twee bier drie bier: Tripel van De Garre

Er staat een limiet op de 11.5% Tripel van de Garre. Elk glas wordt geserveerd met blokjes kaas die perfect bij het bier passen. Ik dronk de twee biertjes veel sneller op dan ik had gedacht en viel praktisch van de toog af. Geniet maar pas op!

Charlie Rockets Hostel Bar

Er is niets beters dan te verblijven in een hostel met een ingebouwde bar in België, en daarom ook verbleef ik bij Charlie Rockets. Ik kon wat werk verrichten en tegelijkertijd met een ijskoud Belgisch biertje binnen handbereik.

Oude vertrouwde: Chimay

Chimay, dat wereldwijd bekend is, is niet alleen een traditioneel Belgisch bier maar ook een echt trappistenbier. Dit betekent dat het in een klooster is gebrouwen onder de leiding van monniken. Er zijn een paar trappistenbieren die het vermelden waard zijn maar persoonlijk vind ik Chimay het lekkerst.

Gent, België

Waar te beginnen als het om Gent gaat. Persoonlijk vind ik Gent boven veel andere Europese steden uitsteken en het is een van mijn favoriete reisbestemmingen ooit. Met alle middeleeuwse gebouwen, de grote jazzmuziekscene en biercafé was het voor mij niet moeilijk om op deze stad verliefd te worden.

Jazz Festivals

Gent houdt van jazz. Ik houd van Jazz. Gent houdt van bier. Ik houd van bier. We zijn voor elkaar gemaakt. Als u uw bezoek goed plant kunt u een van de vele jazzfeesten meemaken om te zien wat ik bedoel. Liefde op het eerste gezicht.

Witte heerlijkheid: Belgische witbieren

Er zijn genoeg Belgische witbieren maar een witbiertje tijdens een jazzfeest is echt het lekkerste dat er is. Pak een witbier zoals een Vedett en ga de straat op voor de volledige Gentse ervaring.

De Trollekelder

Deze pub zit tegenover de St. Jacobskerk. Trollen kijken uit het raam over de lege straten en de gezellige atmosfeer wordt nog verder versterkt door kaarslicht. Het heeft een heel erg Vlaamse feel en een indrukwekkende bierkaart.

Exclusief Bier: Gulden Draak

Elke stad heeft een aantal bieren die alleen in een bepaald café te vinden zijn, of alleen in die bepaalde stad. Ik weet niet zeker of de Gulden Draak buiten Gent beschikbaar is maar het is 100% te koop in Gent (10.5% alcoholpercentage)! De gouden draak van het bier symboliseert het beroemde drakenstandbeeld dat boven op de belfort van de stad staat.

De Dulle Griet

Deze bar is te vinden langs de kinderkopjes van de Vrijdagmarkt. Pak een stoel op het terras of ga binnen aan een van de unieke tafelsettings zitten.

Winnaar algemeen: Tripel Kanunnik

Als ik een soort bier twee keer bestel, is het een zeer goed bier. Drie keer is het heel lekker. Als ik het de hele avond door blijf drinken is dat het allerbeste bier. Ik ontdekte deze kleine schoonheid nadat ik de barman vroeg voor een aanbeveling.

Een van mijn favoriete dingen aan Belgische cafés is het feit dat de barmannen je bieren aanraadden op basis van de antwoorden op hun vragen over voorkeuren en ze weten precies wat voor soort bier je lekker zult vinden. De Tripel Kanunnik won met voorsprong!

De Grand Finale: Een schoen voor een bier

De dapperste bierdrinkers kunnen een Bosteel’s Pauwel Kwak of Dulle Griet bestellen. In ruil voor een gigantische pul bier moet u een borg achter laten, te weten; een schoen. Als dat nog niet raar genoeg is wordt uw schoen in een mand gelegd en naar boven gehesen.

Zonder schoen en zeker wat aangeschoten door het bier zult u het zeker met me eens zijn dat dit een unieke Belgische bierervaring is die u zeker niet had willen missen!

Dit is maar een voorproefje van wat België te bieden heeft. Mijn verblijf in België was, hoewel kort, goed tot het eind en ik wil er zeker nog een keer naar toe!