Waarom u absoluut de Gentse Feesten moet bezoeken

Waarom u absoluut de Gentse Feesten moet bezoeken

De Gentse Feesten bestaan al meer dan 150 jaar en met meer dan 2 miljoen bezoekers is het een van de grootste en populairste culturele festival in Europa.

Nog nooit van gehoord? Blijf dan doorlezen.

Gentse Feesten is Vlaams voor “Gents Festival” en wordt elk jaar gedurende 10 dagen in Gent, België gehouden. Het is geen geheim dat ik groot fan ben van België. Met geweldig bier, heerlijk eten, prachtige stadjes en vriendelijke bevolking is het een van mijn favoriete bestemmingen ter wereld.

We hadden ons genesteld in Brussel en gebruikte het goedkope en snelle Belgische spoor voor een trip naar Gent voor de Gentse Feesten. Sinds de laatste keer dat ik Gent had gezien was het een compleet andere stad geworden! Gebouwen werden concertgebouwen, podia werden gebruikt voor optredens en artiesten namen de stad over.

Hoewel ik oprecht geloof dat iedereen Gent eens moet zien buiten de festivalperiode vanwege de charme en schoonheid, is een stad die druipt van opwinding zeker ook het bezoeken waard.

Onze dag begon in een klein café voor een bodempje, namelijk een biertje (of twee) en een plan. Onmiddellijk nadat we plaatsnamen kwam er een stadsbewoner die als clown verkleed was naar onze tafel voor wat vermaak en die mijn vriendin Chantal aardig liet schrikken. Na deze ervaring wist ik dat het een geweldige dag ging worden.

We besloten dat het beste plan was om onszelf te verliezen in de straten van Gent en te zien wat de stad voor ons in petto had. We kwamen nog veel meer straatartiesten tegen, variërend van jongleurs tot aan muzikanten. De sfeer zat er goed in en we dansten vrolijk mee op de klanken van de muziek.

Een van de favoriete aspecten aan de Gentse feesten is hoe Belgisch het aanvoelt. Het is niet vaak dat er zo’n groot festival plaatsvindt dat ook nog iets eigens heeft.

De rest van de dag brachten we door met het meedoen aan de activiteiten en festiviteiten van het festival. Een mojito aan de bar tegenover Polé Polé was een must, net als nog een Belgisch biertje (of 2) in de Duvel tent.

Net over de rivier zaten de restaurants tjokvol met mensen die speciaal voor het festival naar de stad kwamen. Gelukkig stond er net een oesterkar voor een van de restaurants voor diegenen die iets snels te happen wilden hebben.

We besloten om ons bezoek na zonsondergang te eindigen, hoewel ik gehoord heb dat de Gentse feesten dan pas echt beginnen. Overdag is het festival geschikt voor mensen van alle leeftijden met een keur aan activiteiten voor kinderen en er is zelfs een “seniorenprogramma”.

Clubs en artiesten gaan door tot aan de vroege uurtjes en het schijnen de beste feesten van het jaar te zijn. Het is jammer dat ik dat gemist heb maar dan heb ik nog wat om naar uit te kijken voor de volgende keer!

Handige tips voor een bezoek aan de Gentse Feesten

Data: Begint op de zaterdag voor 21 juli (de nationale feestdag van België) en duurt 10 dagen.

Hoe er te komen: Treintickets naar Gent in België kunnen op de dag van reizen op elk station gekocht worden.

Vervoer in Gent: Gent is makkelijk beloopbaar en de trams zijn goedkoop en simpel in opzet.

Plan ten minsten een bezoek van 2 dagen: Er is gewoon zo veel te zien!

Blijf voor de laatste dag: Bekend als de dag van de lege portemonnees, is het beroemd vanwege het goedkope eten en drinken en de “dag voor de plaatselijke bevolking”.

Er zijn festivals in het festival: Er is echt wat voor iedereen op het festival! Mis het Jazz festival, de wereldmuziek van Polé Polé of het Comedy Festival niet.

Festivalmenu’s: veel cafés en restaurants beperken de menukeuze (en verhogen de prijs) tijdens het festival om de gigantische stroom bezoekers aan te kunnen.

Meer informatie: Is te vinden op de Gentse Feesten website.