De 10 beste Britse stranden die u deze zomer moet bezoeken

De 10 beste Britse stranden die u deze zomer moet bezoeken

Als u op zoek bent naar de beste Britse stranden voor op uw zomerwensenlijstje dan zit u hier goed! Het VK is gezegend met prachtige stranden en omdat het een eiland is zijn de stranden nooit ver weg. Waarom niet een lekker dagje ouderwets naar het strand op een van de beste stranden van het VK. Neem schepjes en emmertje mee, eet fish & chips en maak u klaar voor het avontuur. Misschien toch ook maar een dekentje en jas meenemen…

Barafundle Bay Beach, Pembrokeshire

Barafundle Bay Beach aan de Zuidkust van Wales is al vele malen uitgeroepen tot het Beste Strand van Groot Brittannië en wordt vaak vergeleken met de zandstranden in de Cariben. Het mag dan wel niet beschikken over Caribische temperaturen maar des te meer over fijn zand en een kristalheldere zee.

De kleine baai wordt omringd door zandduinen en naaldbomen die beschutting geven op de koudere dagen. Het strand ligt afgelegen en er is een korte wandeling voor nodig om er te komen. Er zijn geen faciliteiten aanwezig op het strand zelf. Maar de afzondering voegt alleen maar meer schoonheid en charme aan het strand toe en het betekent ook dat er mindere andere badgasten zijn om dit stukje Brits paradijs mee te moeten delen.

Watergate Bay, Newquay

Dit heerlijke strand is een stuk van drie kilometer gouden strand onder de imposante kliffen van Newquay. Het strand is populair bij surfers en kitesurfers dankzij de golven van Atlantische Oceaan en ook niet-surfers zullen de golven kunnen waarderen. Tijdens de zomer worden hier vele surfkampioenschappen en wedstrijden op het strand gehouden en deze trekken altijd veel publiek aan van over de hele wereld. Ga ook kijken bij de zandartiesten die tijdens de zomermaanden naar Watergate Bay stromen. Het zand daar is namelijk perfect voor het maken van allerlei sculpturen, van traditionele zandkastelen tot enorme paleizen en van honden tot vuurspuwende draken.

Woolacombe Beach, Devon

Woolacombe Beach in north Devon werd als nummer 1 strand in het VK gekozen door de gebruikers van Tripadvisor en daarnaast is dit strand ook nog als 13e beste strand in de wereld verkozen, wat toch best knap is! Het 5 kilometer lange stuk zand is gewoon perfectie met super schoon zand en sprankelend water.

Ook dit strand is een favoriet onder surfers dankzij de rollende Atlantische golven en kan zich verheugen op steeds meer populariteit als surf hotspot. Het gebied rond Woolacombe Beach heeft een relaxte, bohemienachtige sfeer over zich. Er zijn genoeg plekken om lekker te eten en te drinken en dat maakt Woolacombe Beach een goede plek om met het hele gezin naartoe te gaan.

Rhossili Bay, Swansea

Nog zo’n prijswinnend Brits strand in South Wales is Rhossili Bay. Gekozen als 9e beste strand ter wereld door Tripadvisor gebruikers, wordt Rhossili Bay vaak omschreven als het Britse supermodel onder de stranden.

Naast het gouden zand en de prachtige zee is Rhossili Bay ook het thuis van een scheepswrak dat vanaf het strand zichtbaar is. Bij eb zijn de overblijfselen van de Helvetia, een schip dat in 1887 verging, zichtbaar. Er zijn in de omgeving veel archeologische ontdekkingen gedaan zoals neolithische grafkamers, steenmannetjes uit het bronstijd en forten uit de ijzertijd waardoor u altijd wat te doen heeft mocht het Britse weer niet helemaal meewerken op uw vakantie naar de Britse kust.

Hengistbury Head, Bournemouth

Dit dramatische Bournemouth strand is een mix van zand en keien onder een 30 meter hoge klif die zich boven het strand uitstrekt en die deze tegen de wind beschermd. Het is een rustig strand waar heerlijk op gewandeld kan worden, lekker ontspannen de frisse zeelucht inademen. Het is geen strand met veel faciliteiten zoals een ijscowagen maar de rust en ruimte compenseren dat geheel.

Het gebied rond het strand is waarschijnlijk het thuis geweest van de eerste Britse ijzertijd bewoners en in het gebied zijn dus ook belangrijke oude monumenten te vinden.

Bamburgh Castle Beach, Northumberland

Dit heerlijk lange zanderige strand is populair bij gezinnen, waardoor het een ouderwetse strandbestemming voor vakanties is geworden. Dit is de plek voor ijsco’s, emmertjes en schepjes, zandkasteelbouwwedstrijden en koud water waar je per se in wilt zwemmen.

Maar laten we niet het meest indrukwekkende aan dit strand vergeten, namelijk het imposante Bambrugh Kasteel dat over het strand uitkijkt. Qua achtergrond wordt het niet veel indrukwekkender dan dit!

Als extra bonus kunt u bij een verblijf in Northumberland ook een bezoek brengen aan de nabijgelegen Farne eilanden een zeevogelreservaat met meer dan 100,000 paartjes parende vogels.

Abersoch Beach, Gwynedd, Wales

Voor mij is dit strand op de lijst speciaal omdat het niet ver van mijn huis is en ik vele zomers heb doorgebracht op een camping in Abersoch met vrienden. Het prachtige strand is een lange aaneenschakeling van gouden zand en kleurrijke strandhutjes tijdens de zomer.

Ik heb nog een verzameling foto’s van een oude wegwerpcamera van toen ik iets van 16 was. De helft daarvan is genomen tijdens een vakantie met mijn vrienden in Abersoch en de andere helft tijdens onze eerste vakantie samen naar Spanje en het is moeilijk om te zeggen wat nu waar is!

Het plaatsje Abersoch is net zo’n bezienswaardigheid als het strand zelf en er zijn veel barretjes, restaurantjes en genoeg te doen.

Camber Sands Beach, Sussex

Camber Sands Beach in East Sussex is beroemd vanwege de zandduinen die elk jaar groeien. Het gebied is dankzij die duinen een beschermd natuurgebied en belangrijk voor de natuur in het gebied. Een perfecte plek voor lange wandelingen en vitamine D maar ook een goede plek voor vliegeren, kitesurfen en kiteboarden.

Camber Sands Beach is veel gebruikt geweest als filmlocatie voor vele films, waaronder de Theory of Everything met Eddie Redmayne in het verhaal van het leven van Stephen Hawking.

Botany Bay, Kent

Wat Botany Bay in Kent echt uniek maakt ten opzichte van de andere stranden zijn die krijtrotsen. Het rijzige krijtrotsen en het gouden zand zorgt ervoor dat dit een van de meest gefotografeerde baaien in het VK is en het strand wordt vaak door families bezocht. Het strand heeft een Blue Flag Award dankzij de schone zee waar perfect in gezwommen kan worden. In het hoogseizoen zijn er strandwachten aanwezig en als het eb wordt zijn er kleine poeltjes waar je op jacht kunt gaan naar fossielen en krabbetjes. In de winter is het hier winderig maar toch is Botany Bay het waard om het hele jaar door bezocht te worden vanwege het dramatische landschap.

Compton Bay, Isle of Wight

Als laatste maar niet als minste hebben we Compton Bay op het Eiland Wight. Dit drie kilometer lange strand wordt gezien als een van de beter bewaarde geheimen van het Eiland Wight omdat het er nog steeds best rustig is. Als achtergrond van het gele zand zijn er de veelkleurige kliffen. De zee zit meestal vol met rollende golven en in de verte kunt u de witte kliffen van Dover zien. Het is een populaire spot voor surfers en bodyboarders en als u er gaat zonnen is het wel aan te raden om een windscherm mee te nemen. Op het strand zijn dinosaurusfossielen gevonden en het is mogelijk om een tour te boeken om de voetafdrukken van dinosaurussen met eigen ogen te bekijken.