De 17 beste activiteiten in Edinburgh, Schotland

De 17 beste activiteiten in Edinburgh, Schotland

Edinburgh is een van die plekken waar zoveel gebeurd, met zoveel plekken om te bekijken, een flinke dot geschiedenis om te ontdekken en met een aantal geweldige activiteiten om te ondernemen. Kortom, een fantastische plek om te bezoeken! Ik wil een aantal van de beste activiteiten om in Edinburgh te doen tijdens een eerste bezoek met u delen. Ik weet zeker dat u van de stad en haar geschiedenis zult gaan houden.

1.) Loop naar Arthur’s Seat

Arthur’s Seat was (en is nog steeds) een van de beste plekken voor een uitzicht over Edinburgh en de omliggende gebieden. Iets wat me best verraste was dat Arthur’s Seat eigenlijk een onderdeel is van een grote (uitgestorven) vulkaan die ooit in Edinburgh stond (de andere delen zijn Castle Rock en Carlton Hill). Gelukkig is de vulkaan nu verleden tijd maar de indrukwekkende top is er nog steeds.

De wandeling naar boven duurt ongeveer 30 minuten (of minder) en is redelijke makkelijk. Zorg wel voor een jas op winderige dagen, het kan er dan aardig stormen.

2.) Op zoek naar Blackness Castle

Blackness Castle ligt op de Firth of Forth and gaat terug tot de 15e eeuw (toen Edinburgh een heel andere plek was). Het kasteel zelf ligt op ongeveer 35 minuten van het centrum, dus zorg dat u uw bezoek ruim van te voren plant en niet opgeslokt raakt in spitsuur (tussen 4 en 6 ’s middags). Als u er eenmaal bent kunt u de torens beklimmen voor een indrukwekkend uitzicht over de regio. Tickets kosten rond de £6 en het kasteel is elke dag tussen half 10 en half 6 geopend.

3.) Slenter door de oude stad

De oude stad van Edinburgh is precies hoe het klinkt. Het oude gedeelte van de stad!

Heel anders dan in het nieuwe gedeelte (rond George Street) kunt u zich opmaken voor kinderkop straatjes, oude huizen en pittoreske kleine pleintjes. Wandel zeker ook door Victoria Street (vanaf de Royal Mile richting Grass Market) en bezoek de plaatselijke winkeltjes en lekkere restaurantjes.

Mijn favoriet is nog steeds de Witchery (nog net op de Royal Mile) die een paar van de beste maaltijden bereidt met schotse ingrediënten.

Oh en vergeet ook niet om te kijken naar het standbeeld van Greyfriars Bobby (op de hoek van Candlemaker’s Row en George IV Bridge) die in de 19e eeuw leefde. Er wordt gezegd dat de kleine terriër het graf van zijn eigenaar voor 14 jaar bewaakte. Het is een van de leukste dingen als je meer te weten wilt komen over de plaatselijke geschiedenis.

4.) Ontdek Edinburgh Castle

Het kasteel is misschien wel een van de leukste activiteiten in Edinburgh en waarschijnlijk het beroemdste kasteel in Schotland. Het kasteel staat op een uitgedoofde vulkaan (de vulkaan waar ik het over had bij Arthur’s Seat). In elk jaargetijde is het een indrukwekkende verschijning.

Vergeet ook niet om te luisteren naar het kanon van het Edinburgh Castle dat elke dag wordt afgeschoten om klokslag een uur. Het is een traditie die terugvoert tot aan de 19e eeuw zodat kapiteins op schepen hun klok gelijk konden zetten om zo beter te kunnen navigeren op zee.

5.) Bekijk het uitzicht vanaf Carlton Hill

Als u niet helemaal richting Arthur’s Seat wilt lopen kunt u naar Carlton Hill gaan, dat vlakbij het Balmoral Hotel ligt. Het is een van de beste plekken voor een uitzicht over de stad, zeker tijdens zonsondergang. Het is echt een hele mooie plek om gewoon te gaan zitten en te gaan genieten van het uitzicht.

6.) Ontdek het Georgian House Museum

Het Georgian House Museum is een reconstructie van hoe de gegoede stand van Edinburgh leefde in de 18e en vroege 19e eeuw in het nieuwe gedeelte van de stad. Het museum beschikt over een verzameling aan meubels uit die periode; u kunt er porselein, zilver en kunst zien en vergeet ook niet om naar boven te kijken, naar de kandelaren zodat u een idee heeft hoe de rijke inwoners van Edinburgh ooit leefden. Oh ja…. en ernaast op nummer 6, Charlotte Square, bevindt zich de officiële residentie van de First Minister van Schotland.

7.) Picknicken in de Meadows

Een picknick (meestal op een luie zondag) in de Meadows is misschien wel een van de leukste dingen om te doen in Edinburgh als u gewoon eens lekker wilt ontspannen en genieten. Vlak bij het universiteitsgebouw zult u veel groepjes mensen vinden die lekker aan het luieren zijn. Het is ook een handige afsnijroute omdat dit ook van het stadscentrum naar de Southside Suburbs leidt.

8.) Het Palace of Holyrood bekijken

Holyrood Palace is het officiële thuis van de Koningin als ze in Schotland is en het paleis van keuze als ze Edinburgh bezoekt. Net tegenover het Schotse parlement is het een mooie plek om te gaan ontdekken en om een stukje van het koninklijk leven met eigen ogen te aanschouwen. Zorg ervoor dat u zeker de kamers van Mary Queen of Scots bezoekt. Ook zij leefde ooit in de jaren 1561-1567 in het paleis.

9.) Bekijk het beroemde Schotse Ballet

Het Edinburgh Festival Theatre is in het hart van Edinburgh gelegen. Het oorspronkelijke gebouw werd in de 19e eeuw geopend en is nu het thuis van het Schotse Ballet en de Schotse Opera. Kennelijk spookt het in het theater, want de populaire illusionist The Great Lafayette kwam er tijdens een brand om. Maar ik heb er in ieder geval nog nooit iets gruwelijks zien gebeuren!

10.) Beklim het Scott Monument

Het Scott Monument is een van de meest indrukwekkende monumenten en een van de beste activiteiten om te doen in Edinburgh voor een uniek perspectief over het kasteel. Vergeet niet dat het trappenhuis vrij small is, dus sla dit over als u claustrofobische aanleg heeft.

11.) Ontdek de Scottish National Gallery

De Scottisch National Gallery is een gebouw met Griekse pilaren in het stadscentrum op Princess Street en als u een kunstliefhebber bent dan komt u hier zeker aan uw trekken. Bezoek zeker ook de Artist Rooms, bekijk Schotse kunst en de surrealistische collectie die ze binnen hebben hangen. Daarnaast is dit ook een goede plek voor als het weer wat tegenzit.

12.) Verblijf in enkele van de coolste hotels

In het hart van Edinburgh ligt het Balmoral Hotel en zonder twijfel is dit een van de beroemdste hotels van de stad. Met een indrukwekkende klok bij de entree die 5 minuten voorloopt om reizigers te helpen om hun trein te halen. Het is een geweldige optie als u op zoek bent naar luxe. Uiteraard beschikken ze over een uitstekende spa. Als u op zoek bent naar goede overnachtingsmogelijkheden tijdens een verblijf in Edinburgh kunt u ook voor een van deze goede hotels opteren. Plekken zoals; het Principal Edinburgh op Charlotte Square (in New Town), de Old Town Chambers (in de Oude Stad) of The Glasshouse (op 5 minuten lopen van the Balmoral) zijn allemaal geweldige plekken om uw hoofd te ruste te leggen.

13.) Loop de Royal Mile

Dus nu komen we bij een van mijn favoriete activiteiten in Edinburgh, namelijk het lopen van de hele Royal Mile. Vanaf Edinburgh Castle tot aan Holyrood Palace, duurt de wandeling zelf ongeveer 15 minuten (afhankelijk van uw snelheid). Een goede manier om enkele van Edinburgh’s oudste gebouwen te zien en ook om een gevoel te krijgen van hoe oud Edinburgh eigenlijk is. Tijdens een bezoek in de zomer zou ik mijn bezoek rond het Edinburgh Fringe Festival plannen. Door dit festival verdrievoudigt het aantal inwoners van de stad! Een heerlijk periode voor een bezoek aan Edinburgh, met honderden shows, tentoonstellingen verspreid door heel de stad.

14.) Ontdek Leith

In de late jaren 80 en in de jaren 90 was Leith niet echt een wijk van Edinburgh die een bezoek waard was. Gelukkig is dit veranderd, want een bezoek aan de kade is een geweldige manier om een vrijdagavond met een drankje in de hand door te brengen. En het beste is dat het schip van de Koningin, de Royal Yacht Britannia, afgemeerd ligt in Leith (bij de Ocean Terminal) en u aan boord kunt voor een kijkje. U kunt zelfs een thee genieten op het Royal Deck!

15.) Ontdek de geheime wereld onder de straten

De Real Mary King’s Close is een van de meest surreële dingen om in Edinburgh te doen, zeker omdat het zich allemaal afspeelt in de straten onder de Royal Mile. Gelegen in de Oude Stad, is de Real Mary King’s Close een systeem van verborgen straten en ruimtes die in de loop der honderden jaren zijn gebouwd. In de laatste 15 jaar zijn deze voor publiek geopend en u kunt onder de straten gaan met een gids. Soms een beetje griezelig maar wel heel erg cool.

16.) Bekijk het uitzicht vanaf de Camera Obscura

Een van de dingen die de Edinburgh Camera Obscura zo speciaal maken is het ongeëvenaarde uitzicht over de Royal Mile. Een van de beste activiteiten om te ondernemen als u met pad bent met jongere kinderen. Zeker omdat er genoeg is om ze mee bezig te houden zoals optische illusies en spiegels.

17.) Slenter rond in het National Museum

Het National Museum is misschien wel mijn favoriet in Edinburgh… ik kan dit museum gewoon blijven bezoeken! Als u hier bent, sla dan ook niet de natural history sectie over (met tal van dinosaurussen en meteorieten), bewonder de iconische Grand Gallery en ontdek de World Cultures Gallery. U gaat het fantastisch vinden.