Frankfurt ontdekken, de hub van Duitsland

Frankfurt ontdekken, de hub van Duitsland

Frankfurt wordt vaak door toeristen vermeden (die alleen maar gebruik maken van het vliegveld) maar de moderne energie van Frankfurt maakt het een unieke, vermakelijke stad. Frankfurt verbindt de wijnen en kastelen langs de Rijn in het noorden met de Romantische Weg in het zuiden en Frankfurt ligt op slechts 12 minuten met de trein van het vliegveld, waardoor een bezoek van 3 of zelfs 2 uur al een goede indruk kan achterlaten.

De Joodse geschiedenis van de stad is te zien tijdens een bezoek aan het Holocaust Memorial, op de plek van het oude Joodse Getto, waar ooit de hoofdsynagoge stond. Het herdenkt de 12,000 vermoorde Joden in een ontroerende en beeldende verzameling beelden. Rond de begraafplaats bevindt zich de Muur van Namen, met een kleine grafsteen voor elke Jood uit Frankfurt die is gedeporteerd en vermoord. Zo krijgt elk slachtoffer de waardigheid genoemd te worden; in het aanliggende museum is er een databank waar de herinnering en alles wat over elke persoon bekend is levend wordt gehouden. De steentjes bovenop elke grafsteen zijn Joodse gebeden.

Frankfurt is tijdens de Tweede Oorlog zwaar gebombardeerd en beschikt daardoor niet over veel historische charme, maar deze handels-, en bankhoofdstad biedt wel een goed inzicht in het no-nonsense Duitsland van vandaag de dag. Vanaf de middeleeuwen was Frankfurt, zoals de naam al aangeeft, een goede plek om een fort bouwen (-furt), en mensen kwamen hier samen om te handelen. Frankfurt is een pragmatische stad en beslissingen worden genomen op basis van wat goed is voor de handel. Vernietigd door bommen in de tweede wereldoorlog? Zie het als een kans om het beter dan ooit in te richten voor de commercie.

Door het woud aan wolkenkrabbers aan de oevers van de Main rivier wordt Frankfurt soms gezien als het "Mainhattan" van Duitsland. Het is de stad met de hoogste gebouwen in Duitsland (meestal hoofkwartieren van banken) en je kan eigenlijk niets anders dan onder de indruk zijn van de imposante architectuur.

Voor een mooi uitzicht over alle wolkenkrabbers kunt u een snelle lift nemen naar de 54e verdieping van de Main Tower, de wolkenkrabber met het rood-witte zuurstokje bovenop. Voor €10 kunt u genieten van het beste (en enig openbare) uitzicht over de stad vanaf een wolkenkrabber, 200 meter boven de stad. Goedkoper,maar nog steeds indrukwekkend, is een drankje op het dak van Galeria Kaufhof. Als u naar beneden kijkt ziet u de uitgestrekte groene gebieden langs de rivier en het gigantische congrescentrum, zo groot als 40 voetbalvelden.

Bij een bezoek aan Frankfurt zullen de vele appelwijn pubs u opvallen. In plaats van bier probeert de stad haar bezoekers te verleiden met deze ongewone drank. Het is ongeveer even sterk als bier (5.5 procent alcohol) en kan in de winter met kruiden en verwarmt geserveerd worden. U ziet de plaatselijke bewoners, die er levenslang van houden, lopen met hun appelwijn in speciale glazen (die teruggaan naar de vroege dagen toen de vorm ervoor zorgde dat ook vette vingers van worsten het glas gevuld met belastingvrije drank nog goed kond vasthouden).

Locals staan in de rij voor worst met brood in de Kleinmarkthalle van Frankfurt, een ouderwetse markthal die door het publiek gered is van overenthousiaste ontwikkelaars. De culinaire trost van Frankfurt is Grüne Sosse, een groene saus die gemaakt is van zure room en zeven soorten kruiden, vaak geserveerd met vlees, schnitzel of hardgekookte eieren. U kunt hier ook uw lusten voor Leiterchen goed kwijt ("mini-ladders", ofwel spareribs, met verrassend veel vlees en zoutig).

Van strakke moderne wolkenkrabbers, tot junkie cafés, nouveau Duitse cuisine tot ouderwetse bratwurst, Frankfurt is een stad van tegenstellingen. Hoewel de meeste aan de stad voorbij reizen, vinden de mensen die Frankfurt wel bezoeken de tijd welbesteed.