4 Nederlandse kastelen die u gezien moet hebben

4  Nederlandse  kastelen  die  u  gezien  moet  hebben

Ooit gedroomd dat u van koninklijke afkomst was of een kasteel in de buurt van Amsterdam willen bezoeken? Zelfs als u niet van koninklijke afkomst bent kunt u deze vier prachtige kastelen in Nederland bezoeken en zich een prins of prinses wanen, al is het maar voor een dag. Ze zijn allemaal makkelijk met openbaar transport te bereiken en kunnen in een dag vanuit Amsterdam of Rotterdam bezocht worden. Bent u er klaar voor om een paar geweldige kastelen te zien?

Kasteel Muiderslot

Schitterend EN super dichtbij Amsterdam. Op slechts 40 minuten tot een uur met de bus of fiets van Amsterdam. Muiderslot is 100% gratis met een IAmsterdam card of Museumjaarkaart. Dit kindvriendelijke Nederlandse kasteel heeft zelfs kostuums die kinderen aan mogen trekken, waardoor dit het perfecte dagje weg is met kinderen vanuit Amsterdam, zeker als u dit kasteel combineert met een bezoek aan het charmante plaatsje Muiden.

Het adembenemende Muiderslot kasteel in het typische Nederlandse plaatsje Muiden, waar de bewoners alle bezoekers nog vriendelijk groeten, werd in 1350 gebouwd, nadat het vorige kasteel op deze plek vernietigd was. Het ligt op de rand van de Zuiderzee, vroeger een open zee wat nu het IJsselmeer is. Na een grote en dodelijke overstroming in 1916 werden er plannen gemaakt om nieuw land te winnen, waardoor er nu een stuk minder water rond het Muiderslot is te vinden dan tijdens de hoogtijdagen. Maar de locatie van het Muiderslot was vele jaren zeer belangrijk als de toegangspoort naar de vele prominente steden die nu niet meer aan zee liggen.

Dankzij de locatie ter bescherming van de toegang tot de Zuiderzee had het vele verdedigingswerken, wat ietwat overdreven lijkt, daar het kasteel nooit werd aangevallen. Het heeft een indrukwekkende slotgracht en kantelen, waar de verdedigers stenen of hete teer op de oprukkende aanvallers konden gooien. Het kasteel heeft een videospel waar u het zelfde kunt proberen. Voor zowel jong als oud heeft dit kasteel enkele van de beste interactieve tentoonstellingen, waaronder een steekspel, dat heb ik nog nooit eerder in een kasteel gezien. Er zijn een aantal uur nodig om het hele kasteel en de tuinen te ontdekken. Op sommige dagen zijn er ook valken uit de valkerij te zien.

Kasteel Nijenrode

Dit kleine kasteel tussen Amsterdam en Utrecht in de stad Breukelen is een schoonheid waar ik tegen aanliep toen ik onderweg naar kasteel de Haar op de fiets de weg kwijtraakte. Nederland staat vol met zulke kleine kasteeltjes die door families werden gebruikt als woning, in plaats van als fort.

Kasteel Nijenrode werd oorspronkelijk in 1275 gebouwd maar is opnieuw herbouwd na een openbare veiling. Door de eigenaren werd het zelfs een gedeelte van het jaar ter huur aangeboden. Het is vele malen verkocht geweest en uiteindelijk na de tweede wereldoorlog verkocht aan de Nyenrode Business School (de enige privé-universiteit en zeer goede business school). Dit kasteel is meestal niet opengesteld voor publiek maar er kan een tour aangevraagd worden.

De omliggende tuinen zijn perfect voor in de herfst als het blad begint te kleuren en te vallen. Dan voelt het kasteel magisch aan en gaat u terug in de tijd en voelt u hoe Hogwarts moet zijn. Er is zelfs een stal met rendieren?!

Paleis het Loo

Dit mooie kasteel was voor William en Mary (ja, die William en Mary) gebouwd. Dit is het Nederlandse Versailles, maar dan minder uitbundig. Het ziet er statig uit en is een van de meer beroemdere kastelen in Nederland. De tuinen zijn in barokke stijl. Voor meer foto’s en achtergrondinformatie kunt u terecht bij het Dutched Pinay blog en hoewel het mogelijk is om dit kasteel vanuit Amsterdam in een dag te bezoeken moet u wel vroeg weg want het duurt ongeveer 1.5 uur met de bus/ trein om bij dit paleis te komen.

Kasteel De Haar

Dit kasteel is vlak bij Utrecht gelegen en bestond lange tijd uit ruïnes totdat Baron van de Haar Etienne van Zuylen van Nyevelt dit kasteel erfde. Hij reconstrueerde het kasteel op basis van vele stijlen, waardoor het kasteel er nu visueel indrukwekkend uitziet. De familie leeft eenmaal per jaar in september in het huis tot de jaren 2000, toen het werd overgenomen door museumorganisaties.

De omliggende tuinen zijn absoluut indrukwekkend en in Engelse stijl. Interessant is dat voor de reconstructie de eigenaren een compleet dorp een kilometer hadden verplaatst om ervoor te zorgen dat ze een goede weg naar het kasteel hadden. De romantici zullen veel stelletjes in huwelijkskledij spotten die hier trouwen of foto’s nemen.

U kunt een kaartje kopen voor alleen de tuinen (voor een picknick) OF een kaartje voor het Kasteel/ tuinen, inclusief een gratis tour. Om bij Kasteel de Haar te komen neemt u een trein naar Vleuten, voordat u bus 111 richting Kasteel de Haar pakt, of bus 127 richting Breukelen (stop: Kasteel in Haarzuilens), gevolgd door een wandeling van 15 minuten. Vanuit Amsterdam is het een lange fietstocht (2 uur), maar wel vlak. Vanuit Utrecht is het dichterbij (40 minuten).