De foodie gids voor Yerseke, de beste plek om mossels, oesters en kreeft in Zeeland te proberen

De  foodie  gids  voor  Yerseke,  de  beste  plek  om  mossels,  oesters  en  kreeft  in  Zeeland  te  proberen

Na te hebben gelezen over mosselen, oesters en de Oosterscheldekreeft in Zeeland, wist ik dat ik deze Nederlandse provincie moest bezoeken, al was het alleen maar voor de zeevruchten. Na wat onderzoek waar ik de beste vis en zeevruchten in Zeeland kon vinden kwam ik uiteindelijk terecht in Yerseke. Dit schattige vissersplaatsje is een van de beste plekken om lokale vis en zeevruchten uit te proberen. Dit korte overzicht is er voor mensen die een dagtocht naar Yerseke willen ondernemen en we gaan het hebben over de geschiedenis van Yerseke, waar te eten in Yerseke en wat te eten in Yerseke.

Over Yerseke

Dit overzicht is niet heel erg geschikt voor vegetariërs, maar als u graag wilt weten waar uw eten vandaan komt, zult u dit artikel zeker weten te waarderen. Niet iedereen houdt van vis en zeevruchten (of vlees) maar ik vind het wel belangrijk om te weten waar ons eten uiteindelijk vandaan komt. Ik ondersteun graag plaatselijke bedrijven.

Als u van vis en zeevruchten houdt dan kunt u Zeeland zeker aan het lijstje met te bezoeken bestemmingen toevoegen. Deze provincie in Nederland is beroemd vanwege haar waren uit zee, zowel in Nederland zelf als bij kenners over de hele wereld. We zullen nu wat beroemde vis een zeevruchten bespreken die u zeker eens moet proberen. Ik raad een weekend in Zeeland aan, waarbij u zeker een paar uur in Yerseke moet doorbrengen.

Yerseke is synoniem met oesters en mossels. Maar Yerseke stond niet altijd bekend als een vissersdorp omdat het zich vroeger vooral richtte op de landbouw. Maar een overstroming in 1530 waarbij meer dan 100,000 mensen in de omgeving overleden veranderde alles. Nadat grote delen van Zeeland onder water kwamen te staan besloot Yerseke haar nieuwe lot te omarmen en zich volledig op de visserij te storten. Helaas is een groot deel van de oude kern tijdens de tweede wereldoorlog vernietigd, maar Yerseke is nog steeds een verplicht bezoek voor foodies die geïnteresseerd zijn in de vis een zeevruchten van Zeeland.

In de late 19e eeuw kwam er een steeds grotere vraag naar oesters. In Yerseke voelden de oesters zich goed thuis op de oesterbanken die nog steeds samen met de oude warenhuizen te zien zijn langs de haven.

Het ecosysteem is kwetsbaar maar dankzij de vele pogingen in de late 19e eeuw om overstromingen te voorkomen heeft de Oosterschelde haar eigen soort kreeft voortgebracht die genetisch compleet uniek is in vergelijking met alle andere kreeftensoorten.

De meerderheid van de Nederlandse mossel-, en oesterbedrijven bevinden zich in Yerseke, en alleen al daarom is een bezoek aan dit Zeeuwse vissersdorpje het waard. Bezoekers kunnen zelfs met de vissersboten mee voor een tochtje door de haven, hoewel we persoonlijk al tevreden waren met verorberen van de plaatselijke lekkernijen. Als u Yerseke op de derde zaterdag in Augustus bezoekt kunt u Mosseldag meemaken, een van de grootste regionale seafood festivals.

Wat te eten in Yerseke

Als u naar Zeeland komt om de oogst uit de zee te proeven, komt u met het juiste idee naar Yerseke. Lees verder en kom meer te weten over de beste producten uit de zee, zoals de Oosterscheldekreeft, platte oesters (ook bekend als de Dutch Imperial), Zeeuwse mosselen en zeegroente die u in Zeeland kunt vinden.

De Oosterscheldekreeft

De Oosterscheldekreeft is het meest zeldzame dat u in Zeeland kunt proberen. Zoals al eerder vermeldt, is deze kreeft genetisch anders dan andere kreeften, en heeft een karakteristieke blauwe band die alleen te zien is als de kreeft nog leeft. Elk goed restaurant laat u eerst de kreeft zien zodat u zeker weet dat u met de echte Oosterscheldekreeft te maken heeft. Als het menu het niet specifiek vermeldt kunt u altijd navragen of het om een Oosterscheldekreeft of een normale kreeft gaat.

Deze kreeft is alleen tussen april en juli verkrijgbaar, dus als u er een ziet is het zaak om direct te bestellen. Deze kreeften zijn zo uniek dat ze worden gevangen op een duurzame manier en met technieken zodat er ook in de toekomst nog van te genieten valt. De Oosterscheldekreeft staat wel onder druk van klimaatverandering omdat ze erg gevoelig zijn voor strenge winters. Een goede prijs voor de Oosterscheldekreeft is 10 euro per 100 gram. Een kreeft van 400-500 gram zou genoeg moeten zijn voor een persoon.

Persoonlijk kan ik restaurant De Branding aanraden, vanwege de gezellige atmosfeer en heerlijke kreeft die ze daar serveren.

De platte oester

Hoewel de Europese oester anders is dan oesters elders ter wereld, heeft een bacterie ervoor gezorgd dat een groot deel van de oorspronkelijke oesterpopulatie is weggevaagd. Daarom vindt u nu twee soorten: de Japanse oester en de platte oester. De platte oester komt uit Nederland en heeft een delicate smaak waarmee ze zich onderscheidt van de Japanse oester.

Afhankelijk van uw budget kunt u verschillende soorten Zeeuwse oesters proberen. De Nederlandse Creuse is een Populaire oester die sneller volwassen wordt dan andere soorten (in slechts 2-3 jaar) terwijl de Dutch Imperial de oester is die u zeker moet proberen als u in Zeeland bent. Deze oester wordt elk jaar, tot wel 6 jaar lang, verplaatst om ervoor te zorgen dat deze genoeg voedingsstoffen krijgt, wat te merken is aan de delicate en peperige smaak.

Beide oesters worden gekweekt in de Oosterschelde en in het Grevelingenmeer. Ze worden vaak verplaatst en als ze bijna klaar zijn worden ze naar de oesterputten van Yerseke gebracht. De oesterputten van Yerseke liggen vlakbij de Oosterschelde, waardoor het water makkelijk dagelijks ververst kan worden, voordat de oesters gecontroleerd en gewogen worden.

De beste plek om oesters en een keur aan andere zeevruchten te proberen, is de Oesterij, een casual seafood restaurant met beperkt plek en een uitzicht op de oesterputten. Als u weinig tijd heeft kunt u ook buiten oesters bestellen en deze staand naar binnen werken. Het is ook mogelijk om een tour langs de oesterputten te maken – of zeevruchten tegen een zacht prijsje te kopen om mee naar huis te nemen.

Het oesterseizoen loopt van laat augustus tot aan april. Ik bezocht Yerseke aan het eind van het oesterseizoen, dus gelukkig kon ik nog wat verse oesters meepakken.

Mossels

De mosselen uit Zeeland staan bekend als "het zwarte goud", dankzij de welvaart die ze het gebied, door water gescheiden van de rest van het land, hebben gebracht. Mossels zijn een belangrijke inkomstenbron en worden meestal in het wild voor de kust gevangen. Het mosselseizoen in Zeeland loopt van Julie tot midden april, dus toen ik er was moest ik zeker de mossels uitproberen.

Bestel altijd een glas wijn bij uw mosselen! Mosselen in zeeland worden normaliter gestoomd en geserveerd in een grote pan, samen met frietjes (en mayonaise). Uiteindelijk heb ik gekozen voor restaurant De Branding voor de mossels en was onder de indruk van de portiegrootte.

Kokkels

Persoonlijk houd ik niet heel erg van kokkels, dus liet ik die tijdens mijn bezoek aan mij voorbijgaan (sorry). Maar kokkels zijn wel een populaire zeevrucht in Zeeland. Kokkels (Oentjes) leven in het zand en modder. Ze worden met de hand gevangen en zorgvuldig gemonitord omdat ze een belangrijke schakel vormen in het kwetsbare Zeeuwse ecosysteem, en een onderdeel van het dieet van vele vogels zijn. Het beste in de zomer te bestellen.

Zeeaster en zeekraal

Zeekraal is een zoutige groente die van nature in zoutmoerassen groeit en is heerlijk om op te eten. Veel seafood restaurants serveren deze zeegroente naast de hoofdmaaltijd. Zo niet, kunt u daar altijd om vragen. Het beste in de zomer te bestellen.

Daarnaast kunt u ook de zeeaster (of lamsoor) tegenkomen, wat meer op een spinazieblad lijkt. Ook dit is een soort die het goed doet in de moerassen. Het seizoen hiervoor is van de late lente tot aan de vroege zomer.

Waar te verblijven in Yerseke

Als u Yerseke alleen overdag bezoekt is het wellicht beter om in Goes te verblijven en en dagtochtje naar Yerseke te maken omdat Goes een grotere stad is die meer te bieden heeft. Maar als u een ontspannen nachtje weg wilt met veel zeevruchten en wijn kunt u overwegen om te overnachten in een voormalige kerk die nu een bed and breakfast is, in het centrum van Yerseke.