De fantasiewereld van het Nederlandse Kremlin, de mooiste beeldentuin in Nederland

De  fantasiewereld  van  het  Nederlandse  Kremlin,  de  mooiste  beeldentuin  in  Nederland

Ik houd van aparte dingen en toen ik een foto zag van het Nederlandse Kremlin, een beeldtuin in Holland op 1-2 uur afstand van Amsterdam, wist ik dat ik iets aparts had gevonden. Toen ik deze ongewone tentoonstelling in de buurt van Amsterdam bezocht, werd ik geïnspireerd door de eigenaren en hun passie voor de kunsten. Lees meer over de meest unieke dagtrip vanuit Amsterdam en een blik in de wereld van Ger Leegwater...

Wat is het Nederlandse Kremlin?

Het Nederlandse Kremlin is een privé kunsttuin in Holland die door Ger Leegwater begonnen is, een lasser en kunstenaar. Geïnspireerd door de mythologie, Italiaanse architectuur, Russische architectuur en de Bijbel, is Ger in 1990 zijn steeds uitbreidende meesterwerk vanuit zijn tuin begonnen. Nu is het Nederlandse Kremlin een redelijke grote privéverzameling kunst met de Kremlin als epicentrum, vanaf de ingang niet te missen.

De maker, Ger Leegwater, heeft vele jaren als smid gewerkt, maar had er altijd van gedroomd om zijn creativiteit op een andere manier dan via zijn werk te kunnen uiten. In de afgelopen 28 jaar heeft hij in zijn werkplaats aan huis gewerkt aan het maken van gebouwen en standbeelden. Soms maakt hij de creaturen op basis van een ingeving maar sommige kunstwerken duren langer om te creëren.

Wat opvalt als men het Nederlandse Kremlin binnentreedt is Raphael (uit de Bijbel), hoewel u ook veel andere mythologische figuren in de kunsttuin van het Nederlandse Kremlin zult tegenkomen. Ik vond de drakenmotieven bijzonder, die overal in de kunsttuin terugkomen. Als iemand die zowel de Vasilikathedraal in Moskou als het Nederlandse Kremlin bezocht, werd ik geïmponeerd door de aandacht aan detail die Ger in zijn werk terug laat komen.

Ik had de mogelijkheid om het werk van Ger met zijn vrouw te bespreken, die trots haar mans passie ondersteund voor het verzinnen van nieuwe werelden uit materialen waarvan je het niet zou verwachten. Zoals bijvoorbeeld loodgietersmateriaal, buizen en materialen van ijzer. Ik heb een tijdje nagedacht over hoe het ruwe materiaal er oorspronkelijk uit zou moeten hebben gezien en ik heb een aantal uren in de kunsttuin rondgeslenterd terwijl ik de ongekende creativiteit van Ger bewonderde.

Wat me in het bijzonder opviel aan het Nederlandse Kremlin is de absolute toewijding die Ger in het creëren van iets origineels stopt en de onvoorwaardelijke liefde van zijn vrouw voor het werk van haar man. Ik houd ervan dat Ger dit bedacht heeft en tot realiteit heeft gemaakt. Te vaak twijfelen we eraan of we tijd, geld en energie hebben om onze dromen na te jagen. Daarom vind ik het Nederlandse Kremlin ook een inspirerende plek voor iedereen met een creatieve impuls die twijfelt of zijn of haar dromen het waard zijn om na te jagen.

Toen ik bezoek was, was Ger bezig met het maken van een metalen vis en het is duidelijk dat zijn passieproject nog vele jaren menigeen zal weten te inspireren. Ik hoop echt dat u het Nederlandse Kremlin zult gaan bezoeken, een van de meest verborgen bezienswaardigheden in Nederland.

Hoe het Nederlandse Kremlin te bezoeken

Om het Nederlandse Kremlin te bezoeken kunt u de open tuindagen bezoeken waar ze de nieuwste kunstwerken tentoonstellen. Entree voor het Nederlandse Kremlin kost €3,50 (alleen contant) maar meer betalen wordt gewaardeerd, omdat elke euro in de kunstwerken gestopt wordt. U kunt hier hun website bekijken voor meer informatie.

Als u op andere dagen wilt komen kunt u contact opnemen met Ger en Mientje Leegwater via email (wmpost@hetnet.nl) om te zien of ze dan thuis zien. Ik kreeg heel snel bericht terug met de vraag om welke tijd ik er zou zijn na mijn verzoek om hun kunsttuin op zaterdag te mogen bekijken. We werden door Mientje onthaald

Gedurende een periode van het jaar geven Ger en Mientje concerten in een van de gebouwen, dus volg ook hun Facebookpagina voor meer informatie en evenementen.