5 verborgen must-see plekken in Venetië

5 verborgen must-see plekken in Venetië

De kleine eilandjes van Venetië krijgen jaarlijks 25 miljoen toeristen op bezoek. Vanwege de grote stroom aan reizigers is het bijkans onmogelijk om plekken te vinden die niet tjokvol met mensen zitten. Als local kan ik u verzekeren dat Venetië meer geheime plekjes kent dan u voor mogelijk zou houden… blijf lezen om deze 5 must-see verborgen plekken, die toeristen normaliter niet te zien krijgen in Venetië te ontdekken!

1. Biblioteca Nazionale Marciana

De Biblioteca Nazionale Marciana is een van de belangrijkste nationale bibliotheken in Italië en de meest prestigieuze in Venetië. De bibliotheek werd in 1400 gebouwd dankzij een grote bijdrage van kardinaal Bessarione. Als gevolg daarvan werd Venetië al snel het culturele hart van Europa, en overal op de wereld erkend vanwege haar erfgoed. Vanwege de uitzonderlijke architectuur en het interieur is dit zeker een van de verborgen plekken in Venetië. Daarnaast beschikt de bibliotheek over een collectie Griekse, Latijnse en oosterse manuscripten die werkelijk van onschatbare waarde zijn! De Marciana ligt op het St. Marcusplein, verdeeld over twee gebouwen, Palazzo della Libreria en Fabbrica della Zecca, beide ontworpen door architect Jacopo Sansovino.

Openingstijden: 10am – 7pm (vanaf 1 april tot 31 oktober 31st). 10am – 6pm (vanaf 1 november tot aan 31 maart). Op zondagen gesloten.

2. Het geheime “Pala d’Argento”

Duizenden mensen zien dagelijks het monumentale Pala d’Oro, een gouden kunstwerk in de St. Marcusbasiliek. Maar zelfs weinig Venetianen weten van het bestaan van het net zo kunstige Pala d’Argento, verborgen in het nabijgelegen Chiesa di San Salvador.

De Pala d’Argento wordt drie maal per jaar getoond, tijdens Kerst, Pasen en de Transfiguratie op 6 augustus. De rest van het jaar is het verborgen achter het schilderij “Transfiguratie van Christus” van Titiaan! Als een van de verborgen parels van Venetië is dit de meest onbekende en er is online bijna geen afbeelding van te vinden! Daarom moet u dit ook met eigen ogen gaan aanschouwen!

3. Serra dei Giardini

Caffè La Serra is een gezellige verborgen plek in het midden van de Biënnale tuinen, verborgen achter een oude kas. Deze unieke structuur is uit glas en staal opgetrokken om er palmbomen en decoratieve planten in te huizen ten tijde van de Internationale Tentoonstelling van Kunst in 1895. Tegenwoordig is het een cafe en bloemenwinkel. Daarnaast is het populair onder de plaatselijke bevolking en een geweldige plek om bij te komen na een bezoek aan de Biënnale tuinen!

Openingstijden: dinsdagen, donderdag – zaterdag: 10am – 6pm. Woensdagen en zondagen: 10am – 1pm. Gesloten op maandag.

4. Geheime gangen van het Dogepaleis

Een van de verborgen plekken in Venetië die de meeste mensen niet kennen is het ondergrondse netwerk van het Dogepaleis. De meeste bezoekers blijven op de begane grond of genieten aan de buitenkant van de Venetiaanse architectuur. Maar slechts weinigen gaan op avontuur uit in een verborgen gedeelte! Wie wist er dat er cellen in het Dogepaleis zitten en martelkamers, de pozzi en piombi? Verbonden met de paleisgevangenis, de “kamer der kwelling” vertelt het verhaal van de gevangen in het Venetië van de 18e eeuw. De meest bekende daarvan was de Italiaanse avonturier en schrijver Giacomo Casanova.

5. Atelier Pietro Longhi

In het Frari gedeelte, is het Atelier Pietro Longhi een van de populairste plekken onder de lokale bevolking om kostuums en maskers te kopen. Kunstenaar en kleermaker Francesco Briggi maakt de traditionele Venetiaanse kostuums nog steeds met de hand door oude schilderijen te bestuderen. Daarnaast geeft het atelier elk jaar rond Carnaval een geheim chocoladefeest in een van de meest weelderige paleizen van Venetië, de Nani Mocegino. Voor dit feest is een 18e-eeuws kostuum verplicht!

Insider tip: voor de meeste mensen is een traditioneel gewaad onbetaalbaar, maar er is ook de mogelijkheid om uw favoriete kostuum voor een nacht te huren!

Openingstijden: Ma-vrij: 10am-2pm. Gesloten op zaterdag en zondag.