Acht verborgen parels in Italië

Acht verborgen parels in Italië

Begrijp ons niet verkeerd – Venetië en Rome zijn bestemmingen die iedereen ooit gezien moet hebben. Maar Italië zit zo vol met verborgen dorpjes en steden met geweldige bezienswaardigheden en geschiedenis. Het is makkelijker dan u denkt om deze plekken te bezoeken! Voeg deze acht verborgen parels aan uw reisroute toe voor een vakantie zo magisch dat het lijkt of u het verzonnen heeft. Een bezoek aan deze onbezongen plekken in de “laars” is een beslissing waar u geen spijt van zult krijgen.

1. Procida

Procida is een klein eiland in de baai van Napels en wordt vaak overgeslagen voor haar populairdere zustereiland Capri – maar als u eenmaal dit kleine vissersplaatsje zelf gezien heeft zal u mond openvallen van verbazing. Als u door de nauwe straatjes slentert groet de plaatselijke bevolking u met een welgemeend “buongiorno”. In vergelijking met de meer toeristische eilanden in het gebied beschikt Procida nog steeds over een authentiek gevoel. Nog steeds niet overtuigd? Procida was zo charmant dat het als decor diende voor de populaire Italiaanse film Il Postino (de Postbode).

2. Civita di Bagnoregio

Civita is een klein stadje dat via een lange en kronkelige weg te bereiken is vanuit de stad eronder, Bagnoregio (vandaar de naam Civita di Bagnoregio). De wandeling over het pad neemt 15 minuten in beslag en als u eenmaal het plaatsje binnenkomt – is de stilte en schoonheid overdonderend. Met slechts 14 bewoners voelt het alsof u in de meest magische van alle Italiaanse plaatsjes bent binnengetreden!

Loop en slenter door de steegjes van de stad en achter elke hoek wacht u weer een nieuw fantastisch uitzicht. Het duurt iets van 20-30 minuten voordat u alle straatjes in de stad gehad heeftt en u kunt een paar uur vullen met alle mogelijke foto’s. Als u daar honger van heeft gekregen kunt u in een van de plaatselijke restaurantjes een lunch meepakken.

Tip: spendeer dezelfde dag ook tijd in het charmante plaatjes Orvieto door net buiten het station de kabelbaan te pakken. Klim naar de top van de klokkentoren voor een indrukwekkend uitzicht over het plaatsje en de glooiende heuvels eromheen.

3. San Fruttuoso

De volgende keer dat u een reis naar de Italiaanse Riviera plant, mag u de kristalheldere wateren rond het kleinste badplaatsje dat u ooit gezien heeft niet missen. Wandel over het strand van San Fruttuoso, wel twee hele minuten van de ene naar de andere kant. Zo klein is dit prachtige strand dus! Loop over een kleine tunnel en beklim de smalle trappen om bij de paar straatjes van het dorp te kunnen komen. Bezoek de Abdij, dat al als van alles dienst heeft gedaan, van klooster tot piratennest tot het huis van een prinses. San Fruttuoso is zonder twijfel een van de mooiste stranden van Italië.

Hoe er te komen: U kunt er niet naartoe rijden, de afgelegenheid van dit strand wordt in stand gehouden door het feit dat toegang alleen mogelijk is via een ferry vanuit Portofino. San Fruttuoso kan ook per voet bereikt worden, dat duurt een paar uur vanuit beide kanten, de makkelijkste manier is dus per boot.

4. Brisighella

Er is hier geen tekort aan geweldige uitzichten naar alle windrichtingen in dit rustige plaatsje in Emilia- Romagna. Als u door Brisighella loopt, dat 2 kilometer in doorsnede is, kunt u het kasteel op de heuveltop zien, een prachtige kerk op een andere en de iconische klokkentoren op weer een andere heuvel. Maar er is nog meer te zien. Een makkelijke wandeling van 20-30 minuten door de heuvels brengt u naar elke plek, vanwaar u nog beter uitzicht heeft op de genoemde bezienswaardigheden en op Brisighella zelf.

Tip: verwacht niet dat de mensen hier Engels spreken – Brisighella is in die zin een echt Italiaans dorpje. Maar laat u niet uit het veld slaan want elke inwoner zal u met open armen ontvangen, blij als ze zijn dat bezoekers de schoonheid van hun dorp willen zien.

Hoe er te komen: per trein vanuit Florence in anderhalf uur. Het station ligt in het midden van het dorp, vanwaar u direct de ontdekkingstocht kunt starten.

5. Alberobello

Alberobello is een klein plaatsje in Puglia, beroemd vanwege de witte, kegelvormige huizen die trulli heten. Deze trulli van Alberobello zijn beroemd in heel Italië – het Trulli district is een van de 53 UNESCO werelderfgoed plekken in Italië. De kegelvormige daken van de huizen geven het plaatsje een sprookjesachtige ambiance. Eet een plaatselijke lunch in een van de door familie gerunde restaurantjes die traditioneel Zuid-Italiaanse gerechten voorschotelen.

Hoe er te komen: een treinreis van anderhalf uur vanaf Bari Centrale, een retourkaartje kost maar €9,-. Het centrum van de stad ligt op slechts 15 minuten lopen van het station.

6. Rapallo

Rapallo ligt om de hoek bij Portofino en Rapallo is een van de grotere steden aan de Italiaanse Riviera. Er is genoeg te doen in Rapallo, maar ga zeker de verse dagvangst proberen in een van de vele restaurantjes. Er zijn ook verschillende winkelstraatjes in het historische centrum en dan is er ook nog het Rapallo Kasteel bij de zee. De façades van de gebouwen zorgen voor een levendige, kleurrijke atmosfeer die uitnodigt tot het opnemen van de charme van het plaatje. Als u op zoek bent naar luxe kunt u een nacht of twee boeken in het Excelsior Palace Rapallo. Met Rapallo als basis kunt u de ferry pakken naar San Fruttuoso, Portofino en Santa Margherita!

Hoe er te komen: Neem de trein naar Station Rapallo, gelegen in de het centrum van de stad en op maar een paar minuten lopen van het strand.

7. Matera

Gelegen tegen de kliffen van de Basilitica regio, ligt het dorpje Matera. Erkend als UNESCO werelderfgoed omdat de huizen uit de kliffen uitgehakt zijn. Er zijn twee buurten, die “Sassi” heten, met zulke stenen onderkomens. Al meer dan 30.000 jaar bewoond, vanaf de paleolithische periode, is Matera de op een-na oudste continu bewoonde plek in de geschiedenis, na Petra in Jordanië. Dit is ook de plek waar de Passion of the Christ in 2004 is opgenomen.

Hoe er te komen: de makkelijkste manier om bij Matera te komen, dat wonderbaarlijk genoeg beschikt over een treinstation, is via Bari. Pak de trein vanuit Bari (niet Bari Centrale maar vanaf “Ferrovie Appulo Lucane”) naar Matera Centrale. De reisduur iets minder dan anderhalf uur. Vanaf het station is het nog 15 minuten lopen tot aan I Sassi di Matera.

8. Cinque Terre

Ok, misschien is dit niet echt een verborgen parel meer. Maar vijf jaar geleden zou Cinque Terre wel zo gezien worden. Het grootste stadje in Le Cinque Terre, Monterosso, is de perfecte startplek voor een (letterlijk) adembenemende wandeling door deze vijf kleurrijke stadjes. Het duurt misschien 5-7 uur, afhankelijk van hoelang u stopt om foto’s te nemen, maar dat is het zeker waard.

Tip: na de lange wandeling moet u zeker gaan dineren bij Ristorante Ciak vanwege de geweldige vis die ze daar hebben.

Hoe er te komen: pak de trein naar La Spezia. Eenmaal daar gaat de trein langs de kliffen om bij elk van de vijf plaatsjes te stoppen. Kijk van te voren wel of de trein wel gaat, want sommige routes worden bij slecht weer gesloten. U kunt ook de minutenlange treinrit door elk plaatsje nemen, of met een ferry vanaf het water een andere kijk op de plaatsjes krijgen.