Eilandhoppen in Italië

Eilandhoppen in Italië

U kunt levenslang eten, bezienswaardigheden bekijken en het vasteland van Italië ontdekken zonder dat de inspiratie ooit opraakt. Er zijn zelfs genoeg mogelijkheden om langs de kust te genieten van plekken zoals Positano, Cinque Terre of Puglia. Maar voor diegenen die op zoek zijn naar een unieke Italiaanse ervaring kunt u ook eens overwegen om de ferry te pakken richting een eiland voor de kust van Italië.

De populairste eilanden van Italië zijn Capri, Sicilië en Sardinië, die zich mogen verheugen op veel vakantiegangers en verkeer maar kent u ook de andere, minder bekende eilanden die meer afgelegen liggen en minder bezocht worden? Hier zijn er drie die een dagtrip of langer bezoek waard zijn.

Elba

Gelegen langs de Toscaanse kust, is Elba een klein eiland en onderdeel van de Toscaanse archipel. Het ligt minder dan 15 kilometer van de stad Piombino op het vasteland. Het eiland zelf klinkt ergens bekend in de oren, wellicht vanwege het feit dat Napoleon hier naartoe is verbannen geweest. Er zijn op dit eiland dan ook veel plekken met Bonaparte invloed – zoals zijn voormalige residentie, een nationaal museum en enkele kunstwerken.

Elba is een paradijs voor fietsers, met veel fietspaden en talloze fietsverhuurders. Wandelaars kunnen de Capanne beklimmen, het hoogste punt van het eiland, voor een onvergetelijk uitzicht (op heldere dagen kunt u Corsica zien liggen). Het eiland heeft geen gebrek aan geweldige stranden met zowel zwart als wit zand. Winkelen en slenteren door de oude stad van Portoferraio is een goede manier om wat tijd met de plaatselijke bevolking door te brengen. En omdat Elba haar eigen DOC wijnen heeft (rood wit en Vin Santo), kunt u er tijdens een diner of een wijntour door de wijngaarden van genieten.

Ponza

Ponza is een klein eiland langs de kust bij Lazio. Hier komt u nog het echte eilandleven tegen – langzaam, ontspannen en perfect voor diegenen die op zoek zijn naar een rustige en ontspannen vakantie zonder een grote to-do lijst om af te werken (of de glitz of grote prijskaartjes van Capri). De Romeinen hebben het ontdekt maar de meeste toeristen nog niet.

Als u lekker op het strand wilt liggen heeft Ponza genoeg stranden om elke dag een ander strand uit te zoeken. Ga vis eten, neem de prachtige natuur in u op en geniet van de spectaculaire zonsondergangen. Het eiland is ook een hotspot voor duikers en snorkelaars. Het is redelijk makkelijk om voor een dag een boot te huren om lekker te zwemmen, vanaf het water te genieten van het uitzicht op de haven of voor een bezoek aan de nabijgelegen blauwe grotten, die kunnen wedijveren met de grotten op Capri.

Ischia

Nog verder zuidelijk in de Golf van Napels ligt Ischia, het grootste van de drie eilanden en het eiland met de meeste activiteiten. De hoofdstad is verdeeld tussen Ischia Porto en Ischia Ponte. Ischia Porto is de grotere, drukke hoofdhaven; een goede uitvalsbasis voor mensen die een georganiseerde tour willen doen of van het nachtleven willen genieten. Ischia Ponte is kleiner en voelt meer aan als een klein vissersplaatsje.

Mis de Spiaggia di Pescatori niet, genoemd naar de vissers die dagelijks hun vis aan de plaatselijke restaurants aanbieden. Dit gebied beschikt ook over een heerlijk breed zandstrand, perfect om te loungen en te dineren in een van de cafeetjes in de haven. Loop over de voetgangersbrug naar Castello Aragonese voor de prachtige tuinen en het uitzicht vanaf de top van het fort.

In Casamicciola Terme kunt u zichzelf verwennen met de helende thermale baden in de parken of resorts die spa’s en heliotherapie aanbieden. Voor avontuur in de buitenlucht kunt u de Monte Epomeo beklimmen, het hoogste punt van het eiland, waarna u beloond wordt met weidse uitzichten.