8 redenen om volgend jaar naar Istrië in Kroatië te gaan

8 redenen om volgend jaar naar Istrië in Kroatië te gaan

Wat is Istrië en waar ligt het precies? Istrië is een schiereiland dat in Kroatië ligt, aan de grens bij Italië. Tijdens de week die ik er rondgereisd heb, heb ik me constant afgevraagd of het mogelijk is dat er zoveel interessants te zien is op een strook van 80 kilometer kustlijn? Maar die vraag had ik mezelf eigenlijk niet hoeven te stellen want dat was zeker wel het geval!

Glooiende heuvels, de kristalheldere Adriatische zee, charmante middeleeuwse stadjes, lekker eten, sportieve activiteiten – ik heb het gevoel dat zelfs een paar maanden nog niet genoeg zou zijn om de hele regio te ontdekken! U moet zeker eens een reis naar dit paradijs gaan plannen en wel hierom:

1. Fantastische landschappen!

Wilt u graag door een combinatie van wijngaarden, heuvels, palmbomen en de kust wandelen? De perfecte mix van dit alles, zelfs zonder meer dan 20 minuten te hoeven rijden – dat is de reden waarom ik verliefd ben geworden op Istrië! Als uw idee van een paradijs is dat olijfgaarden het landschap delen met palmbomen met de zee als achtergrond, dan is Istrië uw ideale keuze. Het is een perfecte bestemming voor een huwelijksreis (zeker met stadjes zoals Rovinj), familievakantie, party locatie, sportieve vakantie en dat allemaal in een!

2. Eten Ik ben geen eet-blogger maar ik wilde er meteen een worden tijdens het eten van alle heerlijke gerechten in Istrië. Laat de kans niet schieten om verschillende variaties van zeevruchten te eten, die zijn helemaal geweldig. Als u op dieet bent, kunt u het in Istrië vergeten! Het is onmogelijk om “Nee” te zeggen tegen alle lekkernijen uit de regio.

3. Istrische gastvrijheid

Wist u dat Istrië soms bekendstaat als het ongerepte Toscane? Weet u ook waarom? Omdat het op slechts 2 uur per boot van Venetië ligt en omdat het landschap van Istrië heel erg op dat van Toscane lijkt. Hoewel het toerisme in Kroatië aan een opmars bezig is, is het nog lang niet op hetzelfde niveau als in Italië. Vanwege het Italiaanse “Dolce Vita” en de overvloed aan toeristen is de service in Italië niet altijd geweldig.

In het geval van Istrië (en Kroatië in het algemeen), is de plaatselijke bevolking meer klantgericht vanwege een andere mentaliteit en daarom is de gastvrijheid er nog ongerept. Wat ik probeer te zeggen is dat de uitzichten net zo goed zijn in Istrië maar de kans dat er iets misgaat is een stuk lager dan in Italië!

4. Wijnproeven in Istrië!

“Živjeli” (proost in het Kroatisch), onthoud dit woord, want u zult het zeker vaak gaan gebruiken in Istrië! Ik houd van wijn, heb veel wijnproeverijen gedaan op plekken zoals Bordeaux, Chili en ik kan stellen dat de kwaliteit van de Istrische wijnen zeker niet lager is! Het binnenland van Istrië is gezegend met vruchtbare grond, u zult er talloze prachtige wijngaarden tegenkomen! Het feit dat de Istrische regio de gevolgen van de Joegoslavische burgeroorlog bespaard is gebleven is deels een voordeel. Waarom? Omdat de grond nooit uitgeput is geraakt door het gebruik van kunstmest en het tijdens de oorlog grotendeels ongemoeid is gelaten, waardoor er nu bio-wijn van goede kwaliteit geproduceerd kan worden!

5. Spannende avonturen!

Als u op zoek bent naar avontuur had u geen betere plek voor uw vakantie kunnen uitkiezen! Hoewel ik graag op het strand lig met een cocktail in mijn hand raak je daar ook snel op uitgekeken. Lui met actief combineren – dat is mijn perfecte soort vakantie! In Istrië is het enige probleem om uit het grote aanbod aan activiteiten te kiezen. U kunt er wandelen in het Nationale Park, fietsen rond een verlaten treinstation, paragliden in Motovun, abseilen in grotten en zelfs met een klein vliegtuigje langs de kust vliegen voor een onvergetelijk uitzicht! Welke activiteit zou u kiezen? Of misschien wel allemaal?

6. De meeste vergine van alle olijfolies ter wereld!

Dat is tenminste wat ze tegen mij verteld hebben. Olijfolie is een groot deel van de cultuur in Istrië en simpelweg onvervangbaar. Toen ik nog kind was vertelde mijn moeder mij: “eet elke dag soep om gezond te blijven”. Istrische moeders zeggen dat over olijfolie: “een lepel olijfolie per dag houdt de dokter weg”. Vanwege de organische bodem heeft deze olijfolie een exceptioneel aroma van vers gras en olijven met een zeer unieke smaak. Ik vond het zo lekker dat ik meteen een fles heb gekocht om mee terug naar huis te nemen! Istrië is gelegen op een van de meeste noordelijke lengtegraden waar het nog mogelijk is voor olijfbomen om te kunnen groeien en dat zorgt ervoor dat de smaak heel zacht en vergine is. Geen grap, probeer het zelf maar eens!

7. Truffels zoeken!

Istrië is wereldberoemd als grootste leverancier van zwarte truffels. Ik gok dat u dat niet wist, of wel? Truffels behoren tot het duurste en meest exquise voedsel ter wereld. In Istrië kunt u het praktisch bij elk gerecht eten – pasta, vis, vlees en er is zelfs ijs met jam en truffels! Loopt het water u al in de mond? Truffels zijn zeldzaam, zijn lastig te vinden en dus moeten ze gevonden worden met speciaal getrainde honden (of varkens!).

U kunt in Motovun of het Umag bos op jacht naar truffels en het seizoen loopt van oktober tot aan begin november. Het is interessant om de procedure te zien, en misschien heeft u wel geluk om er zelf een te vinden? Als u zelf niet op jacht wilt kunt u naar het Zigante restaurant. Daar bereiden ze ALLES met truffels. De eigenaar van het restaurant heeft ooit de grootste witte truffel ter wereld gevonden. In plaats van deze te verkopen (ter waarde van 5000 Euro), gaf hij een groot feest voor het hele dorp!

Dat is nu wat ze Istrische gastvrijheid noemen!

8. Redelijke prijzen

Ik zou liegen als ik zou zeggen dat Istrië helemaal geen toeristen had. Er zijn er zelfs een boel! Maar het zal snel nog populairder worden, dus mijn advies is om snel te zijn en Istrië te bezoeken voordat de rest van de wereld dat ook doet. De prijzen zijn niet op het niveau van de rest van de Balkan, maar zijn nog steeds goedkoop ten opzicht van West-Europa. De kwaliteit voor die prijzen is fantastisch, zeker als u uw reis van te voren boekt. Ik vond Istrië veel goedkoper dan de Dalmatische kust en zeker goedkoper dan wat ik in Italië zou moeten betalen.

Conclusie:

Als ik denk aan Istrië zie ik:

  • Onvergetelijke landschappen
  • Romantische uitstapjes
  • Restaurants van uitzonderlijk goede kwaliteit
  • Een grote variëteit aan sportieve activiteiten
  • Authenticiteit dat nog niet verpest is door grote drommen toeristen.

Dat allemaal tezamen maakt het tot een ideale bestemming voor elk soort vakantie. Ik heb zelfs nog niet eens alles ontdekt!

Ik heb in totaal 10 dagen in de regio doorgebracht en heb elke dag iets anders gedaan en het is ongelofelijk dat er dan nog steeds iets nieuws gedaan kan worden. Ik ga er zeker nog een keer heen!