Waarom u Split in Kroatië zeker moet gaan bezoeken

Waarom u Split in Kroatië zeker moet gaan bezoeken

Heeft u wel eens van Split gehoord? Het is de op een na grootste stad in Kroatië na Zagreb, met een inwonertal van ongeveer 180.000 mensen. Om eerlijk te zijn vond ik het plaatsje simpelweg fantastisch! Geloof het of niet, maar ik vond dit het leukste tijdens mijn reis door Kroatië. Van te voren had ik niet eens gepland om er zo lang te blijven, maar 1 dag. Maar dat zou een fout geweest zijn, mijn lieve Split, vergeef me dat ik zo over je dacht! Omdat de stad precies wist wat ik leuk vond bleef ik er uiteindelijk voor 4 dagen!

Beste reiziger die mijn artikel leest, als u binnenkort naar Kroatië gaat of het meeneemt als optie voor de volgende vakantiebestemming, Split is een geweldige keuze, dat kunt u van mij aannemen! Laat ik een paar redenen geven waarom de stad uw aandacht waard is:

Wat te doen in Split

1. De oude stad

Ja ik weet dat dit advies in veel van mijn andere artikelen ook terugkomt. Bezoek de oude stadscentra omdat ze echt heel mooi zijn en vol met atmosfeer zitten maar het oude centrum van Split steekt daar nog een beetje bovenuit. Alles is zo goed bewaard gebleven en er zijn vele eeuwen geschiedenis die op ontdekking liggen te wachten.

De oude stad van Split is UNESCO werelderfgoed en een echte schat! Het kwam in 2014 op de UNESCO werelderfgoedlijst te staan. Een daarom zijn er veel restauratiewerkzaamheden uitgevoerd. Zo hebben ze bijvoorbeeld de tempel met speciale lasers schoongemaakt. En tegenwoordig ziet deze eruit zoals hij er duizenden jaren geleden uit zou hebben gezien!

Breng in de oude stad zeker een bezoek aan het Paleis van Diocletianus. Het is een indrukwekkende bezienswaardigheid uit het verleden. De romeinse keizer heeft het paleis zo gebouwd dat je er per boot kon arriveren!

Mis ook de kathedraal van Sint Dominus niet. Met een indrukwekkend verhaal erachter! Dit is ook de best bewaarde kerk in Europa!

OPMERKING: Vergeet niet dat de kathedraal elk heel uur haar klokken luidt. Dus als uw oren u lief zijn gaat u niet rond de hele uren de toren van de kathedraal in.

2. Ga de heuvel op en geniet van het uitzicht

Dit is een fantastisch overzicht over de stad en ik heb er enkele minuten in verwondering naar staan kijken. Dit moet u gewoonweg zelf gezien hebben!

De heuvel heet Marajan en dit is hoe u er komt: vanaf de over (Riva) loopt u de trappen op (vraag naar Marjanske skale). In 10 minuten zult u zien dat u de plek gevonden heeft waar ik het over heb, en zult u uw adem inhouden vanwege de schoonheid! Dan is gelijk ook alle moeite vergeten en vergeven om hier te komen!

Als u iets langer van dit verborgen paradijsje wilt genieten is er een leuk koffiewinkeltje boven op de heuvel.

3. Maak een wandeltour door Split

Als u een tour door de Oude Stad wilt maken, kunt u voor deze opteren, deze raad ik echt aan! Mijn bezoek aan Split zou niet compleet zijn geweest zonder deze tour! Onze gids had zeer veel kennis over alles wat Split en Kroatië aanging. Hij heeft ons 2 uur lang voorzien van allerlei interessante (en leuke) informatie!

Ik denk zelfs dat ik de tour nogmaals zou doen als ik weer naar Split ga! Gewoon om alle leuke details die hij vertelde over de stad nog een keer te zien. Als u een Game of Thrones fan bent, is het tijd om goed op te letten, omdat de gids ook veel vertelt over de plekken die in de serie voorkomen.

Ze beginnen elke dag om 18 uur vlakbij het Gregorie van Nin monument, en de gids wacht op u met een blauwe paraplu. De prijs is 14 euro.

4. Ga naar het strand

Dit is normaliter de nummer 1 activiteit in de hele Mediterranee! Split is ook beroemd vanwege haar geweldige stranden! Bavice is een goed strand en ook het strand dat het dichtstbij het centrum van de stad ligt. Zvoncac, Ovcic en Firule zijn vanuit het centrum ook goed te bereiken.

Wat nog meer?

Ik zou veel goede informatie achterhouden als ik u niet zou vertellen over de eilanden! Er zijn zo veel prachtige eilanden die in de buurt van Split liggen, en het zou bijna een misdaad zijn om ze niet tenminste met een dagtrip te bezoeken! Ik had niet veel tijd maar ik wilde toch tenminste een dag de paradijselijke eilanden bekijken, dus ik heb het als volgt aangepakt.

Een dagtrip naar de eilanden rond Split

Er zijn veel bedrijven die gelijkwaardige dagtours in de haven van Split aanbieden, maar ik koos voor deze tour.

Tijdens de dagtocht bezoekt/ doet u:

 • De groene grot
 • Blauwe grot
 • Snorkelen bij het strand
 • Van de klif springen (als u dat wilt)
 • Een bezoek aan enkele van de mooie plaatsjes inclusief een tour met gids in Hvar
 • Hvar, Biševo, Vis, Ravnik and Budikovac – de 5 mooiste eilanden van Kroatië.
 • Klinkt dat als veel voor een enkele dag? U krijgt tijdens een dag veel dingen te zien en omdat de tour 12 uur duurt is er tijd voor alles. Voor mij was het in ieder geval zeker niet te vol!

  Het stadje dat we bezochten is een sfeervolle oase. De smalle straatjes met kinderkopjes, bloembakken en oude trappetjes riepen de pittoreske sereniteit op van lang vervlogen tijden. Het heeft een soort onzichtbare charme en ik bleef maar foto’s maken!

  In Hvar kunt u na de tour met gids nog zelf een tijdje rondlopen. Ik raad u aan om de heuvel op te gaan omdat u dan uitzicht over het hele eiland heeft! De boot brengt u na zonsondergang terug en u gaat terug naar het hotel vol met allerlei emoties!

  Deze tour is een goede optie voor mensen die geen tijd hebben om een hele vakantie op de eilanden door te brengen maar die ze wel willen zien.

  Waar te verblijven in Split

  Er zijn veel verblijfsmogelijkheden in Split. Als u op zoek bent naar een accommodatie dan is hier mijn suggestie: Ik verbleef in een 4* Hotel dat Hotel Fanat heet. Het was een aangenaam en schoon hotel dat aan zee lag. Ik was zeer tevreden over het hotel en omdat ik toch langer wilde blijven in Split heb ik mijn verblijf met een aantal dagen verlengd!

  Het hotel ligt op 20 meter van de zee, u hoeft alleen maar de weg over te steken om bij het strand te komen. In de avonden kunt u uzelf verwennen in de sauna en het zwembad waarvan het gebruik gratis is voor de gasten van het hotel. Daar heb ik mooi elke dag gebruik van gemaakt!

  Onthoudt wel dat het hotel op 3 km van het stadscentrum is gelegen. Het is een aangename wandeling langs de kust. U kunt ook een bus of een taxi naar het stadscentrum nemen.

  Wat te proberen in Split

  Ik heb een overzicht gemaakt van de specialiteiten van Split:

  Strukli – gemaakt van deeg en verschillende soorten vulling die zowel gekookt als gebakken kunnen worden.

  Allerlei soorten zeevruchten – ze zitten aan de zee en het zou zonde zijn om niet wat van de verse dagvangst te proberen!

  Koffie – Kroaten zijn grote liefhebbers van koffie en u kunt hier een grote variëteit aan soorten vinden. Dat kan makkelijk door historische reden verklaard worden: de Kroaten stonden zolang onder de invloed van de Turken en Italianen dat het ook traditie van henzelf werd!

  Lavendelijs – let op, deze hangt wel van uw smaak af! Het heeft een heel eigen smaak (u houdt ervan of vindt het helemaal niet lekker). Ik behoorde tot de tweede groep maar ben wel blij dat ik het tenminste geprobeerd heb

  Oh en dan nog iets over een speciale sport uit Split…

  Wilt u ooit nog wereldkampioen in een sport worden? Probeer dan eens Picigin! Het is een unieke (volgens henzelf) sport die in Split is uitgedokterd. Iedereen is uitgenodigd om mee te doen!

  Zo kunt u het spelen:

  U moet in het water gaan staan, ongeveer een halve meter diep, en uw taak is om te voorkomen dat de bal in het water valt door deze naar andere spelers door te spelen.

  Het doel van het spel is om de bal op zo kunstig mogelijke manier door te spelen. Er zijn scheidsrechters die u punten geven op basis van uw prestaties. Een heel creatief en spectaculair spel!

  Op het strand zult u zeker mensen tegenkomen die Picigin aan het spelen zijn.