De 8 beste souvenirs uit Italië en waar deze te kopen

De 8 beste souvenirs uit Italië en waar deze te kopen

Italië heeft souvenirs van wereldklasse – en dan hebben we het niet over plastic dingetjes. Denk aan de wereldberoemde markten, delicatessenwinkels vol met eten uit de regio en de flagship winkels van wereldberoemde Italiaanse designers. Waar je ook heengaat, de artisanale producten van Italië zijn de sterren van de show. Het land heeft een lange geschiedenis in het maken van de beste handgemaakte goederen ter wereld en blijft er voor zorgen dat het “Made in Italy” label een bewijs van superieure kwaliteit is.

Het is niet altijd makkelijk om authentieke Italiaanse souvenirs te vinden, maar de beste manier om het te doen is te weten waar te winkelen. Weet u niet waar u moet beginnen? Geen probleem! Hier zijn de beste souvenirs uit Italië en de plekken waar u ze kunt kopen.

Leer in Florence

Met haar beroemde Chianina koeien en handelsknooppunt heeft Florence in Toscane alle ingrediënten in huis voor uitstekend leer. Gelegen aan de oevers van de Arno rivier, is de wijk Santa Croce in Florence het thuis van de ambachten waar veel water voor nodig is, zoals looien, al sinds de 13e eeuw en deze traditie gaat tot op de dag van vandaag door. Het is zelfs zo dat 35% van de nationale leerproductie nog steeds in dit gebied plaatsvindt!

U kunt uiteraard authentiek Italiaans leer in heel Toscane en zelfs in het nabijgelegen Umbria vinden, maar Florence is nog steeds de beste plek om die handgemaakte tas, jas of riem te kopen die u altijd al had willen hebben.

Omdat leer zo’n belangrijke plek inneemt heeft u een ruime keuze aan winkels. Ga naar Santa Croce om te zien wat de grootste merken te koop hebben, en als u maar een dag in Florence hebt dat kunt u een lunch tour nemen door de gigantische San Lorenzo markt, met tientallen winkels en kraampjes die allerlei soorten lederwaren aanbieden. Ga op zoek naar de borden met “Italiaanse kwaliteit” leer, zodat u zeker weet dat het gemaakt is volgens de plaatselijke tradities en niet chemische behandeld is. Echt leer heeft imperfecties en moet zacht aanvoelen. Het zou een natuurlijke kleur moeten hebben en u moet nog steeds de textuur van de dierenhuid kunnen zien. Dit Italiaanse souvenir is niet goedkoop maar vaak kunt u nog wel afdingen om de prijs iets beter in uw voordeel te laten uitvallen. Echt leer van goede kwaliteit heeft nu eenmaal zijn prijs!

Glas uit Murano

Murano is een eiland voor de kust van Venetië en is al eeuwenlang een voorloper in Europa in het produceren van glaswerk. Omdat Venetië een belangrijke handelshaven was voor allerlei soorten goederen uit het Middellandse zeegebied en het verre oosten, hebben de ambachtslieden een glasblaastechniek ontwikkeld die de invloed van Romeinse, Griekse en Aziatische culturen samenbracht. Toen de industrie groeide, groeide de dreiging van brand ook en de overheid besloot de glasblazers te verplaatsen naar het nabijgelegen eiland Murano. Uiteindelijk werd de Venetiaanse Republiek een van de dominante handelsmachten in Europa en de glasblazers profiteerden daarvan mee. Hun inkomen was goed voor de staat en de ambachtslieden genoten van een prominente status tijdens de Renaissance.

Tegenwoordig imponeren de glasblazers hun bezoekers nog steeds met hun ongelooflijke vaardigheden. Ze kunnen alles maken, van kandelaars tot perfect gevormde oorbellen en stoppers, allemaal met methoden die in de 12e eeuw ontwikkeld zijn.

Let op bij het uitzoeken van het Murano glas – er is veel nep te koop, zelfs op het eiland Murano zelf! Ga op zoek naar de bekende merken en het artistieke Murano Glas logo om zeker te weten dat u het origineel koopt.

Diegenen die zich gewoon willen verlekkeren aan de prachtige glasontwerpen en meer willen leren over de geschiedenis kunnen terecht in het Museo del Vetro (glasmuseum) in het Palazzo Giustiniano op het Murano eiland.

Keramiek in Vietri sul Mare

Zoals met alle kuststadjes aan de Amalfikust, beschikt ook Vietri sul Mare over heerlijk eten en prachtige uitzichten maar de echte claim to fame is de rijke keramiek traditie hier. Vietri sul Mare is de geboorteplek van de kleurrijk versierde keramiek die bekendstaat als majolica.

Hoewel majolica langs de hele Amalfikust verkocht wordt, zijn het de ambachtslieden in Vietri sul Mare die de kleurrijke stijl van de eeuwenoude traditie gebruiken voor een moderne invulling om vazen, schalen, borden en decoraties te maken voor zowel binnen-, als buitenshuis.

Het keramiek wordt allemaal met de hand versierd, met patronen en designs die perfect het Middellandse zee gevoel langs de Amalfikust vertolken. Helder gekleurde zonnebloemen, citroenen, druiven en landschappen versieren het gebakken keramiek. Of u nu een hele set wilt of een enkel item, dit is het perfecte souvenir uit Italië om uw huis een vleugje van la bella vita te geven! Prijzen zijn redelijk, hoewel de grotere items of keramiek dat bezorgd moet worden duurder is.

Tijdens een bezoek aan Vietri sul Mare kunt u een bezoek brengen aan de Fabbrica di Ceramiche Solimene om meer te weten te komen over de keramiek traditie en de moderne ontwikkelingen daarvan of breng een bezoek aan het Museo Provinciale della Ceramica in de mooie villa Guariglia.

Houtsnijwerk uit Trentino-Alto Adige

Trentino-Alto Adige herbergt vele naaldbossen en is het thuis van de ruige roze rotsen van de dolomieten. Het is een plek waar natuur en beschaving vredig naast elkaar leven – een relatie die tot uiting komt in de oude ambachten. Hout uit de omliggende bossen vormt de ruggengraat van het leven in Trentino, waar de meeste gebouwen zijn opgetrokken uit plaatselijk hout zoals van de spar, naaldbomen en lariks. Het is hetzelfde hout dat ook gebruikt wordt voor handwerk van plaatselijke ambachtslieden.

De traditie van het houtsnijwerk uit de regio komt uit de lange koude winters, waar hele families rond de haard, of de stube, zaten om warm te blijven. Vaak vulden ze dan de tijd met handwerk en we zijn blij dat ze dat deden want het houtsnijwerk uit Trentino-Alto Adige is vermaard. Van bankjes tot stoelen en van bestek tot snijplanken, wijnrekken en andere decoratieve elementen, dit zijn de perfecte cadeaus voor in huis.

Marionetten uit Palermo

Poppen hebben een ietwat ouderwets imago, maar de poppen en marionetten uit Sicilië zijn zo goed gemaakt dat u bijna niet anders kunt dan er een mee naar huis te nemen. Bouwend op de verhalen uit de Commedia dell’Arte, was het Italiaanse poppentheater uit de middeleeuwen een van de voorlopers van alle Europese poppenspelen. Italianen hebben altijd al een voorliefde gehad om verhalen te vertellen en dat is nergens beter te zien dan bij een poppenspel voorstelling. Veel van de verhalen zijn klassiekers maar de dialogen worden ter plekke verzonnen, wat betekent dat een goede performer zijn marionetten vloeiend moet kunnen bedienen en een meester van de improvisatie moet zijn.

Tegenwoordig worde de poppenspelen opgevoerd in de Opera dei pupi in Palermo, Sicilië. De marionetten gaan terug tot de 15e eeuw en stellen karakters voor die rechtstreeks uit de geschiedenis van Zuid Italië komen. Helden van belangrijkste veldslagen worden verliefd op donkerharige Siciliaanse schonen, terwijl ze ondertussen invallers zoals de Saracenen of Noormannen verslaan.

De marionetten zijn gemaakt van hout en touwtjes en metalen draden houden ze omhoog. Dit middeleeuwse theater vecht constant om aandacht met de meer modernere vormen van vermaak, maar de cultuur en ambacht wordt beschermd als een vorm van immaterieel erfgoed door UNESCO. Winkels en studio’s verkopen deze klassieke marionetten in en rond Palermo. Hoewel de kwaliteit ervan kan variëren, zijn het allemaal zonder uitzondering voorbeelden van een uniek soort culturele expressie.

Kerststallen en figuren uit Napels

Er is geen plek zoals Napels rond de Kerst. Sinds St. franciscus de kerststal uitvond, ofwel de presepe, in de 13e eeuw, hebben Italianen hun eigen variant erop gemaakt, en Napolitanen zijn de belangrijkste makers en verkopers van deze kleine kerststallen en bijbehorende figuren geworden. Zij geloven dat ze dit beter kunnen dan wie ook – en daar zijn veel Italianen het mee eens.

Zelfs als u niet rond Kerst een bezoek aan Napels brengt kunt u nog steeds deze ambachtelijke kerststallen met eigen ogen zien. Bezoek de beroemde kerststal makers op de Via San Gregorio Armeno in het hart van het historische centrum van Napels. Hier vindt u honderden winkels met handgemaakte kerststallen, variërend van stallen zo groot als de kamers zelf, figuren van de heilige familie tot aan dieren en landschappen met watervallen, bossen en molens. De winkels zijn het hele jaar door geopend en laten de prachtige handgemaakte figuren zien. Nog meer dan een kerstboom zorgt elke Italiaanse familie ervoor dat ze een presepe prominent in de kamer hebben staan vanaf 8 december. Als uw familie ook een kerststal wil hebben dan is er geen betere plek om er een te kopen dan van de presepe meesters zelf in het hart van een van de meest traditionele van alle Italiaanse steden!

Als u meer wilt zien kunt u het Museo Nazionale di San Martino bezoeken, waar u een hele verzameling Napolitaanse kerststallen kunt zien, waaronder de grootste kerststal die ooit gemaakt is. Dit grote diorama, de Presepe Cuciniello, bestaat uit 162 menselijke figuren, 80 dieren en meer dan 500 andere objecten.

Zijde van Como Zijde wordt al 4 eeuwen lang in en rond Como geproduceerd, bijvoorbeeld in een stad zoals Bellagio. De zijdewormen hebben een lange weg afgelegd om hier terecht te komen. Ze zijn helemaal uit China gekomen, via het Oostelijke Middellandse zeegebied en Sicilië om uiteindelijk in het noorden van Italië en Como te eindigen. Maar het was niet voor de industrialisatie van Italië in de 18e eeuw voordat Como de belangrijkste zijde producent werd. Tegenwoordig is dat nog steeds zo. Como produceert 85% van alle zijde in Italië en 70% van alle zijde in Europa. Het levert de zijde aan alle grote modehuizen rond Milaan maar ook aan Parijs, New York en anderen.

Zijdewormen hebben veel water nodig om te kunnen groeien en de exquise bergen rond Como helpen misschien ook wel een handje. Onder mensen staat Como bekend als het epicentrum van schoonheid en luxe in Italië. En wat is er meer luxe dan toeren langs de kusten van het Comomeer met een hele fijne zijden sjaal, das of shirt?

Ondanks de status als luxe-item, kunt u als u goed zoekt in Como en Bellagio zijde vinden voor een relatief redelijke prijs. Bekijk elke winkel om een idee te krijgen van de prijzen en kijk ook goed naar de boetiekjes en markten, waar u vaak mode-items samen met nieuwe designers of voorbeelden vindt.

Plaatselijk eten uit… eigenlijk elke regio

Elke regio (en micro-regio) van Italië staat bekend vanwege een soort eten. Van de citroenen uit de Amalfi tot aan de hammen van Perugia tot aan de truffels van Toscane en de Tomaten van Puglia – waar u ook naar toegaat, er is eten te vinden dat specifiek is voor die regio. Voor de foodie in uw leven – of gewoon voor uzelf – stopt u in een delicatessenwinkel en koopt u een fles, blik of pak van iets dat u lekker vindt. Uiteraard zijn veel dingen zo vers dat ze niet meegenomen kunnen worden – zo zouden we niet graag een arancino in een koffer doen – maar gedroogd vlees, wijnen, olijfolie en digestieven, zoals het altijd populaire limoncello, zijn fantastische cadeaus die smaak geven aan het leven thuis.