De gids voor een eendaags bezoek aan Utrecht, de meest betoverende stad in Nederland

De gids voor een eendaags bezoek aan Utrecht, de meest betoverende stad in Nederland

Bent u ooit wel eens op een plek geweest waar u direct verliefd op werd? Vanaf het moment dat ik Utrecht bezocht vanuit Amsterdam, werd ik verliefd op Utrecht. Deze prachtige Nederlandse stad heeft kanalen met meerdere niveaus, in tegenstelling tot Amsterdam, waardoor de prachtige architectuur nog meer tot z’n recht komt. Voeg daarbij het geweldige eten, weinig toeristen en het rustig tempo waarin de stad voortbeweegt. Lees deze gids voor een eendaags bezoek aan Utrecht en een complete reisbeschrijving wat te doen in Utrecht.

Waarom Utrecht bezoeken?

Utrecht is een universiteitsstad die teruggaat tot aan de middeleeuwen en in Utrecht is het makkelijk voor te stellen hoe het leven toen was. In het bijzonder houd ik van het tempo in Utrecht omdat het centrum niet heel toeristisch is en je er gewoon een beetje rond kunt slenteren zonder een duidelijk doel omdat elke straathoek toch even mooi is. Een van de uniekste ervaringen in Utrecht is om een maaltijd of drankje te doen in een van de sfeervolle kelderrestaurants in Utrecht. Ik vind Utrecht de betere versie van Amsterdam omdat het wel de kanalen heeft, de gebouwen en ik me voorstel hoe Amsterdam er uit heeft gezien voordat alle toeristen er kwamen. Als u overweegt een vanuit Amsterdam een dagtocht naar Utrecht te maken zou ik dat zeker doen omdat u het misschien wel leuker zult vinden dan Amsterdam zelf.

Ontbijt

Begin de dag met een lekkere kop koffie bij een van de beste koffiezaakjes van Utrecht, Blackbird Coffee. Voor een stevige lunch of brunch kunt u naar Ted’s, want wie houdt er nu niet van bananenpannenkoekjes met Nutella. Ted’s heeft ook gezondere opties zoals omeletten en/ vega-opties.

Beklim de Domkerk

Het beklimmen van de Domkerk, de hoogste kerktoren in Nederland, is een van hoofdattracties van Utrecht. De locatie van de Domkerk was lang belangrijk als fort en daarna als kerk. De Domkerk gaat terug tot de 12e eeuw, hoewel de bouw in de 16e eeuw gestopt werd. Technisch gezien is de Domkerk de enige pre-Reformatie kathedraal, hoewel deze pas sinds midden 16e eeuw katholiek is. Het meeste van de kerk is tijdens een tornado in het midden van de 16e eeuw verwoest, waardoor er maar enkele delen van de kerk overgebleven zijn. De kerk is in gotische stijl gebouwd en heeft maar één toren, die 112 meter hoog is.

De toren telt 456 trappen en kan ALLEEN maar bezocht worden met een begeleide tour, dus stel u in op een klim van ongeveer een uur. Het is mogelijk om een combinatieticket te kopen voor de Domkerk en het Speeklok museum, wat een mooie deal is.

Vergeet ook niet om de Pandhof tuin te bezoeken, die onderdeel was van de oude kloostertuin. Het is een van de meest kundig ontworpen binnentuinen van Nederland en is gratis voor bezoekers van Utrecht, ongeacht u een kaartje voor de Domkerk heeft gekocht of niet. U kunt de 16 -eeuwse klooster rond de tuin ook bezoeken.

Gezonde lunch (of ongezonde lunch)

Voor die mensen die op zoek zijn naar een gezonde lunch (of te maken hebben met dieetvoorschriften), raad ik Bluzone2GO aan. Dit kleine restaurant is helemaal gericht op gezond eten en ik werd aangenaam verrast door het menu, daar het helemaal niet duur was.

Tijdens het wandelen langs de Oudegracht vindt u veel goede keuzes voor een lunch die vaak 2 of 3 gangen beslaan. Ik heb veel goede dingen gehoord over Darah Afghan Restaurant, maar ga vooral ook zelf op ontdekking uit.

Een vriend van me die in Utrecht woont, raadt aan om te gaan eten bij Firma Pickles Burgers & Wines, een burgerrestaurant met een aantal creatieve burgers op het menu. Hoewel niet per se heel Nederlands, zijn ze wel heel creatief en smaakte het prima.

Museum Speelklok

Dit museum is zowel voor kinderen als volwassenen leuk vanwege de talloze interactieve tentoonstellingen, fascinerende geschiedenis en aparte dingen. Het gehele Museum Speelklok gaat over geautomatiseerde instrumenten die een melodie kunnen afspelen zonder menselijke tussenkomst. Ik dacht dat dit soort machientjes vrij modern waren maar het blijkt dat ze al in de 15eeeuw betonden. De geschiedenis achter deze bijzondere instrumenten is fascinerend. Zowel mijn man als ik vonden het superleuk om alle hendeltjes over te halen om te zien hoe de verschillende instrumenten zouden klinken als ze zouden gaan spelen. Breng hier minsten twee uur door, gewoon omdat het hier zo leuk is!

Loop langs de kanalen en prachtige straten

Genieten van de sfeervolle kanalen is een must in Utrecht. De Oudegracht is het meest bekende kanaal in Utrecht, maar ook de nauwe straatjes ten zuiden van de Domkerk (Dorstige Hartsteeg) zijn schitterend en erg rustig. Ook vond ik het leuk om de Twijnstraat uit te lopen totdat je bij de oude grenzen van het stadscentrum uitkomt, vlakbij Eetcafé de Poort Utrecht (een gezellig café met terras). De Kromme Nieuwegracht is ook mooi omdat je naar de kanalen kunt kijken die omringd worden door Nederlandse architectuur. Lopen door Utrecht hoeft niet lang te duren, dus zorg dat u optimaal geniet.

Diner

Utrecht beschikt over veel fantastische restaurant en er is keuze genoeg. Ik raad aan om een reservering te maken, zeker als u op vrijdag-, of zaterdagavond uit eten wilt gaan.

Restaurant Syr is een non-profit Syrisch restaurant die vrijwilligers aan het werk zet, en Syrische vluchtelingen die authentiek Syrisch eten bereiden. Syr onderneemt ook allerlei maatschappelijke initiatieven, dus kijk goed op de culturele agenda bij deze innovatieve non-profit met heerlijk eten in Utrecht.

Restaurant Rhodos is een lekker Grieks restaurant met een prachtig uitzicht over de kanalen. Het is zo romantisch om op het terras te zitten en de boten voorbij te zien varen, terwijl je geniet van een heerlijk Grieks diner. Gezien de locatie zijn de prijzen en redelijk en de portiegroottes royaal te noemen.

Eindig de avond met een drankje (of twee)

Iets wat ik heerlijk aan Utrecht vindt is het universiteitsstad-gevoel. Er zijn zoveel geweldige bars in deze studentenstad te vinden (ook voor volwassenen die nooit weg willen gaan). Het uitkiezen van een favoriete bar is lastig omdat er gewoon zo veel zijn.

Café België

Dit gezellige Belgische café heeft dan misschien niet veel Nederlands bier, maar des te meer zeldzame Belgische bieren. Ze organiseren Pub Nights, serveren goed vega eten en het is gewoon een goede plek om een avond door te brengen. De bartenders weten waar ze over praten en hetbiermenu is hypnotiserend lang.

De drie dorstige herten

Deze bar, die door een Utrechtse local werd aangeraden, heeft een geweldig interieur en een uitstekend menu. Zorg dat u er vroeg bent omdat het op een goede avond erg druk kan worden. Het zit aan het eind van de mooiste straat, dus voelt het als een verborgen pareltje als je het weet te vinden. Proef van Steek en De Leckere, plaatselijke biertjes uit Utrecht.

Behind Bars

Deze intieme cocktail bar heeft bartenders die weten wat ze aan het doen zijn en die verrassende drankjes mixen. De locatie is lekker makkelijk achter de Domkerk. Daarnaast specialiseren ze zich ook in Japanse Whiskey.

Waar in Utrecht te verblijven

Hoewel het makkelijk is om vanuit Amsterdam naar Utrecht te komen, vind ik het heerlijk om in de stad te overnachten omdat me dat net wat extra tijd geeft om de stad te zien voordat ik weer naar huis ga. Tijdens mijn laatste bezoek verbleef ik bij Hotel Dom. Dit kleine boetiek hotel heeft vier sterren en een onverslaanbaar uitzicht op de Domkerk. Mother Goose Hotel is ook een bekend viersterren boetiek hotel met prachtige en unieke kamers. Voor de luxueuze ervaring kunt u bij het Grand Hotel Karel V verblijven.