Voorbij Amsterdam: 7 Geweldige Nederlandse Steden die u tijdens uw vakantie in Nederland niet mag missen!

Voorbij Amsterdam: 7 Geweldige Nederlandse Steden die u tijdens uw vakantie in Nederland niet mag missen!

Voorzien van pittoreske kanalen, locals die graag op de fiets stappen en kleurrijke bloemenmarkten mag het geen verrassing heten dat toeristen graag naar Amsterdam komen. Er is ten slotte voor elk wat wils in Amsterdam. Een tour door het Anne Frankhuis staat waarschijnlijk wel bij iedereen op het lijstje. Kunstliefhebbers gaan naar het Rijksmuseum of het Van Gogh Museum. Voetbalfans doen een tour met gids door de Johan Cruyf Arena. De shoppers kunnen kiezen uit de trendy winkeltjes in de Jordaan, de vlooienmarkt op het Waterlooplein of de supervolle Kalverstraat.

In Amsterdam zijn er kanalen om te bevaren, bloemen om te worden gekocht en prachtige parken om te worden ontdekt! (en voor de dorstigen onder ons is het geen slecht idee om de dag te eindigen met een tour door de Heineken Experience). De stad is het thuis van spannende festivals en evenementen in de mode, antiek en muziek. Er zijn bloemenparades op de kanalen en uiteraard is er de feestelijke viering van Koningsdag.

Maar dit artikel is bestemd voor die reizigers die nog steeds die bezienswaardigheden willen zien maar de voorkeur geven aan minder drukke en minder platgetreden paden. Als dat klinkt zoals u, dan heeft u geluk! Nederland is zo’n klein landje dat het heel makkelijk is om ergens anders te verblijven en Amsterdam tijdens een dagtour te bezoeken. Het is een makkelijk land om in te rijden en als u de voorkeur geeft aan openbaar transport dan heeft Nederland een uitstekend openbaar vervoernetwerk (waarbij ook speciale toeristenpassen beschikbaar zijn). En door buiten Amsterdam te verblijven ziet u wellicht meer dan u ooit had durven hopen in dit schilderachtige landje...!

En daarmee zijn we bij de lijst van 7 andere prachtige Nederlandse steden aangekomen die het overwegen waard zijn. Veel van de steden op de lijst kunnen fungeren als overnachtingsplaats, terwijl anderen beter geschikt zijn om in een dag te bekijken. Ongeacht de route die u neemt, tijdens uw ontdekkingstocht (naast het maken van een of twee dagtrips naar Amsterdam) zult u het vredige platteland, historische stadjes, de prachtige kust, originele Nederlandse huizen, molens, kanalen, tulpen, kaas – en nog veel meer gaan ervaren!

Utrecht

Utrecht is de 4de stad qua grootte in Nederland en al zeer oud; het is namelijk 2000 jaar geleden als Romeins fort opgericht! Tegenwoordig is Utrecht bekend vanwege de universiteiten en de variateit aan cultuur (waar alleen Amsterdam tegenop kan). Het is daarnaast ook lang bekend geweest als het religieuze hart van Nederland.

De prachtige oude stad van Utrecht (waarvan het meest per voet ontdekt dient te worden) straalt een en al charme uit. Tijdens het ontdekken zult u ongetwijfeld antiekwinkeltjes, middeleeuwse kerken en pittoreske kanalen tegenkomen. (Een van de sightseeing tours langs de kanalen nemen is een goede manier om bekend te raken met de stad). Interessante bezienswaardigheden zijn onder andere het Catherijneconvent, waarvan de historische manuscripten en middeleeuwse kunst zeker indrukwekkend te noemen zijn. Fans van architectuur (zeker de geïnteresseerden in de Moderne Beweging) zullen zeker het Rietveld Schröder huis willen bezoeken. Dit huis is in 1924 gebouwd op basis van het ontwerp van Gerrit Thomas Rietveld en is van onschatbare culturele waarde, zoveel zelfs dat UNESCO dit tot werelderfgoed heeft uitgeroepen.

Na het ontdekken van de prachtige en historische kern, zijn er een aantal dagtrips die men kan maken naar kastelen in de omgeving van Utrecht. Overweeg een bezoek aan Kasteel de Haar, met een interieur en tuinen die doen denken aan het paleis van Versailles. Twee andere kastelen die iets verder van Utrecht liggen maar die zeker ook een bezoek waard zijn, zijn fort Ammersoyen (in de buurt van Den Bosch) en Paleis het Loo (in de buurt van Apeldoorn), dat oorspronkelijk een jachtpaleis was voor de Koningen van het Huis van Oranje.

Haarlem

Haarlem ligt maar 20 kilometer van Amsterdam weg, en is een ideale uitvalsbasis voor reizigers die een aantal dagen buiten de levendige hoofdstad van Nederland willen doorbrengen. Haarlem is van zichzelf al een prachtig, klein stadje en biedt haar bezoekers een pittoresk, minder toeristisch en minder drukke ervaring. Haarlem is 1000 jaar oud en een bezoek aan Haarlem lijkt erg veel op een tijdreis. Om u bezoek aan Haarlem te kunnen plannen, heeft u wat tijd nodig om alle interessante bezienswaardigheden van de stad te ontdekken. U heeft daarnaast ook een paar dagen in Amsterdam nodig en daarnaast nog wat extra dagen om de omgeving te verkennen.

Zoals met zoveel steden in dit met kanalen gezegende land, is ook Haarlem een heerlijke plek om een kanaalcruise te maken; veel bedrijven bieden speciale cruises bij kaarslicht aan of andere cruises die u naar de rand van de stad brengen. Als u in Haarlem bent moet u zeker het 14-eeuwse stadhuis bekijken, de magnifieke St. Bavokerk en de uitstekende kunstverzameling in het Frans Hals Museum. En als u de kans gemist heeft om naar het Anne Frankhuis in Amsterdam te gaan, kunt u in Haarlem naar het Corrie Ten Boom Museum gaan.

Met een korte rit of treinrit zijn er talloze dagtochtjes vanuit Haarlem te maken. Als het weer goed is kunt u een dag aan het strand doorbrengen of een rondje golf spelen in Zandvoort (20 minuten met de auto vanuit Haarlem). Als u het idyllische Nederlandse landschap in u op wilt nemen kunt u een bezoek brengen aan het nabijgelegen Zaanse Schans (30 minuten met de auto). Daar vindt u typische Nederlandse molens en winkels die oude ambachten laten zien (zoals het maken van klompen) en plaatselijke gerechten (kazen) die de Nederlanders al eeuwen bereiden. Volendam en Edam (iets verder weg met 45 minuten rijden) bieden soortgelijke molens een kazen!

Haarlem is perfect gesitueerd voor nog zo’n vermaard Nederlands exportproduct, namelijk bloemen! Bezoek Aalsmeer (25 minuten rijden). Dit is de grootste bloemenveiling van allemaal! U dient er wel vroeg te zijn (7 uur ’s ochtends, gesloten in het weekend), maar al het verhandelen van bloemen is het dat zeker waard. En Lisse (30 minuten met de auto vanuit Haarlem) is nog zo’n Mekka voor tuiniers: met de legendarische Keukenhof. Als u plannen heeft om de Keukenhof te bezoeken, houdt dan wel in het achterhoofd dat deze alleen tussen maart en mei open is, dus het beste is om de specifieke data vooraf te controleren!

Leiden

Nog 35 kilometer naar het zuiden kunnen bloemenliefhebbers de stad Leiden overwegen als uitvalsbasis om Aalsmeer of de Keukenhof te bezoeken. Blijf daarna nog iets langer hangen want er is op deze historische plek, onder Nederlanders bekend als "museumstad", veel te zien. Er zijn talloze musea waaronder het superbe Museum van Oudheden.

Het historische hart van Leiden biedt de bezoeker een interessante en authentieke blik op een typisch Nederlands stadje. De stad beschikt over kanalen, traditionele bakstenen huizen (voornamelijk uit de 16e en 17e eeuw) en de oudste universiteit in het land. De meest beroemde inwoner van Leiden is niemand minder dan Rembrandt zelf, die hier in 1606 werd geboren. Een ander interessant feit over deze stad is dat hier ooit een paar van de eerste Amerikaanse immigranten woonden; de Pilgrims. In die tijd werden veel religieuze stromingen vervolgd en vonden beschutting in Holland, dus voordat William Bradford en zijn pelgrims koers naar Amerika zetten op de Mayflower, woonden ze eerst 11 jaar in Leiden.

Den Haag

Gelegen aan de Noordzeekust, is Den Haag de derde stad van het land, en hoewel niet de hoofdstad is het wel de officiële zetel van de Nederlandse regering en officiële woonplaats van de Nederlandse monarchen. Niet al te groot maar toch met een kosmopolitische inslag, huist deze elegante, culturele stad vele buitenlandse ambassades en internationale organisaties (zoals de Verenigde Naties en het Internationaal Strafhof). Dat gezegd hebbende is Den Haag een uitstekende, heerlijke en rustgevende uitvalsbasis voor uw reizen door Nederland.

Probeer tijdens uw bezoek aan Den haag een van de tours met gids langs alle politieke gebouwen op het Binnenhof: bijna alle tours komen uiteindelijk uit bij de prachtige en centraal gelegen 13-eeuwse Ridderzaal.

Bezoek ook het superbe Mauritshuis, waarvan de collectie bestaat uit de meesterwerken uit de Gouden Eeuw zoals van Rembrandt, maar ook de beroemde portretten van de Duitse schilder Hans Holbein. En na het opnemen van de architectuur, historie en cultuur van den Haag, na het slenteren door de prachtig onderhouden parken kunt u altijd met de tram naar de Scheveningse kust.

Delft

Reis 10 kilometer verder ten zuiden van Den haag en u komt terecht in misschien wel het charmantste Nederlandse stadje in heel Nederland: Delft. Als de naam bekend voorkomt dan komt dat waarschijnlijk door haar wereldberoemde exportproduct: het met de handgemaakte Delfts aardewerk. Delft heeft het witte en blauwe aardewerk (dat allemaal met de hand wordt beschilderd) al sinds de 16e eeuw geproduceerd en bezoekers die naar Delft komen kunnen nog steeds workshops volgen om te zien hoe deze traditionele, veeleisende en prachtige stukken worden gemaakt.

Veel reizigers gaan naar Delft voor een bezoek aan de Delfts aardewerkfabrieken en springen dan weer snel in de auto. Maak niet dezelfde fout en blijf iets langer hangen om meer van dit prachtige, serene en tijdloze stadje te ontdekken. Het is de perfecte plek om rond te slenteren, foto’s te nemen of lekker van een kopje koffie op het terras te genieten.

Gouda

Nog een geweldige stop ligt een half uur naar het oosten – namelijk Gouda. Tijd voor nog meer kaas! Naast de heerlijke, met koemelk gemaakte gele kaas die traditioneel al sinds de middeleeuwen op de markten van Gouda verkocht werd, is de stad Gouda ook bekend vanwege de fantastische architectuur. Bekijk het gotische stadhuis, het oudste stadhuis in Nederland, dat teruggaat tot de 15eeeuw. En als u maar een historische bezienswaardigheid bezoekt, laat het dan de Sint Janskerk zijn. Deze kerk die in de 15e en 16e gebouwd werd is beroemd vanwege de magnifieke glas-in-lood ramen uit de 16e eeuw.

Tijdens de zomermaanden kunt u het best uw bezoek aan Gouda op een donderdagmorgen plannen, als de kaasmarkt bezig is. Het is leuk om de plaatselijke boeren met hun grote gele kazen bezig te zien (over eten gesproken, ook de stroopwafels uit Gouda zijn niet te versmaden). Als u rond half december in Gouda bent dan is het oude gedeelte van Gouda prachtig verlicht door kaarsjes en lampjes.

Maastricht

Vlakbij het meest zuidelijke puntje van Nederland, naast de Belgische en Duitse grens, ligt onze laatste aanbeveling van steden die u in overweging moet nemen om in Nederland te bezoeken: het levendige en bourgondische Maastricht.

Velen zien Maastricht als de oudste stad van Nederland. Het wordt al sinds de Romeinse tijd continue bewoond en is een lid van het Most Ancient European Towns Network. Maastricht heeft verschillende culturele attracties, een levendige geest zoals verwacht mag worden van een universiteitsstad en heerlijke cafécultuur.

Bezoek in Maastricht zeker de Romaanse Sint Servaasbasiliek; het is een van de oudste kerken van Nederland. Amerikaanse bezoekers betuigen vaak hun respect op de Margraten U.S. Militaire Begraafplaats, waar meer dan 8000 Amerikaanse soldaten begraven liggen die tijdens de tweede wereldoorlog zijn gesneuveld.

Als u de volgende keer naar Nederland reis hopen we dat u zichzelf de tijd gunt om verder dan Amsterdam te reizen – ontdek ook de andere prachtige steden en stadjes van het land.