Een dag in Giethoorn, het Nederlandse sprookjesdorp zonder wegen

Een  dag  in  Giethoorn,  het  Nederlandse  sprookjesdorp  zonder  wegen

Waarschijnlijk heeft u wel eens foto’s gezien van het mooiste dorpje in Nederland, namelijk Giethoorn. Blijf lezen voor mijn tips en aanbevelingen van Giethoorn in Nederland.

Over Giethoorn

Dit prachtige Nederlandse dorpje heeft geen wegen en staat bekend als het "Venetië van het Noorden". Als iemand die op beide plekken geweest is kan ik zeggen dat er niet al te veel overeenkomsten bestaan tussen de twee plekken, afgezien dat beide veel water hebben en dat ze allebei op hun eigen manier mooi zijn. Giethoorn is echt een dorpje en ontvangt jaarlijks meer dan 200,000 toeristen en soms levert dat problemen op voor het 2,260 inwoners tellende dorpje. Giethoorn is zeker toeristisch (ondanks wat sommige mensen schrijven). Maar ondanks dat is er nog steeds charme te vinden toen ik na zonsondergang langs de heerlijke kanalen liep, terwijl de bussen allang weer waren vertrokken. Als u met uw eega op pad bent, met familie of zelfs met vrienden is een boottochtje zeker aan te raden.

Giethoorn dateert uit de 14e eeuw, toen het een boerendorp was. De naam Giethoorn heeft eigenlijk een tragische oorsprong. In 1170 was er een overstroming die veel van het vee had laten verdrinken, waaronder veel geiten. Na de overstroming werden er in de kanalen nog veel geitenhoorns gevonden, vandaar de naam "Geytenhoorn". Later is dat verbastert tot Giethoorn.

Veel mensen weten wel dat de kanalen in Nederland door de mens gemaakt zijn en de eerste versies van kanalen zijn te vinden in het nabijgelegen Weerribben Nationaal Park, op slechts een half uur rijden van Giethoorn. Vroegere inwoners van Nederland staken turf uit de bodem uit, dat gebruikt werd als brandstof. Na verloop van tijd vulden deze sleuven zich met water.. en zo kregen de Nederlanders hun beroemde kanalen. In Giethoorn is er meer dan 6 kilometer aan kanaal te vinden. Giethoorn werd later ook beroemd omdat het als achtergrond diende in de beroemde Nederlandse film Fanfare.

Wat te doen in Giethoorn

Varen in en rond Giethoorn

Varen in en rond Giethoorn is de hoofdactiviteit in Giethoorn. Uiteraard kunt u een boottour doen met gids in een kanaalboot, maar zelf geef ik er altijd de voorkeur aan om zelf te varen, als de mogelijkheid zich voordoet. De boten die te huur zijn in Giethoorn varen heel langzaam en beschikken vaak over een rubberen rand aan de buitenkant, zodat u niet bang hoeft te zijn voor schade. Wij betaalden ongeveer €15,- om een uur in Giethoorn te varen, wat genoeg is om de natuur rond Giethoorn te zien. Het dorpje zelf is betrekkelijk klein, maar het omliggende moerasland is perfect voor een heerlijk boottochtje. Sommige kanalen kunnen wat nauw zijn om doorheen te varen, zeker in de middag. De boten in Giethoorn zijn elektrisch, zodat ze in Giethoorn zo min mogelijk lawaai produceren, maar soms komen er snellere boten met lawaaierige motoren langs. Een boot huren in Giethoorn kan op veel plekken, dus controleer vooraf de prijzen en breng contant geld mee. Misschien krijgt u wel korting zoals wij dat kregen.

Insider tip: vlak voor het begin van het dorp is er een supermarkt waar u goedkoop bier en snacks kunt kopen. Omdat de bootjes heel langzaam varen geniet iedereen van een wijntje of een biertje aan boord. Breng uw eigen bier en wijn (en wijnopener) mee en bespaar geld. Als u dat vergeet kunt u ook een koud biertje kopen (en patat) in de patatzaak waar u ook uw boot kunt aanleggen.

In Giethoorn wandelen (en foto’s nemen)

Toen ik voor het eerst over Giethoorn las dacht ik dat er helemaal geen wegen waren. Maar in Giethoorn zelf is er wel een voetpad met voetgangersbruggetjes die u kunt gebruiken om door het dorpje te lopen. De meeste bruggen dichter bij het begin van het dorp zijn drukker omdat de meeste toeristen niet verder het dorp ingaan. Het is nog steeds moeilijk om een foto te maken zonder andere mensen erop, maar het kan wel als u buiten het meest toeristische gedeelte van Giethoorn komt (het gedeelte bij alle restaurants).

Hoewel je een fiets kunt huren in Giethoorn is het lastig om in Giethoorn zelf te fietsen dankzij de smalle bruggen en drommen toeristen. De paar fietsers die wij tegenkwamen hadden echt moeite om door Giethoorn heen te komen (in de middag) en veel fietsers stappen af omdat het gewoon te lastig is om te fietsen met zoveel mensen om je heen. Het is een beetje een geldverspilling omdat je niet echt kunt fietsen tijdens het hoogseizoen. Ga dus niet fietsen in Giethoorn!

Andere activiteiten in/ rond Giethoorn

Er zijn een aantal andere wateractiviteiten die u kunt doen in Giethoorn, zoals suppen (staand peddelen op een surfboard) in de kanalen. Ik had geen zwemkleding mee en was zenuwachtig dat ik in het water zou vallen met mijn kleren nog aan, dus uiteindelijk heb ik deze leuke activiteit overgeslagen. Breng zwemkleding mee als u wilt gaan suppen in Giethoorn.

U kunt ook een zeilboot huren (als u kunt zeilen) of leren zeilen in het nabijgelegen meer. Het meer naast Giethoorn is vaak winderig en dus is het een perfecte plek om te gaan windsurfen. De lessen waren zeer betaalbaar maar breng dus wel zwemkleding mee, ook als u gaat windsurfen. (wij probeerden de eigenaar over te halen om ons in ons ondergoed te laten windsurfen, wat uiteindelijk niet gelukt is).

Waar te eten in Giethoorn

Er zijn een aantal restaurants op premium locaties (met daarbij behorende prijzen) langs het kanaal van Giethoorn maar uiteindelijk kwamen wij terecht in Ristorante Fratelli. Dit restaurant is gezinsvriendelijke, betaalbaar en rustig. De pizza en pasta is lekker maar voor de beste uitzichten dient u wel vooraf te reserveren.

We zijn ook nog langs geweest bij restaurant Grachthof voor een appeltaart (lekker Hollands) en verse muntthee voor twee terwijl mijn man een koffie bestelde. Het was een heerlijke namiddag snack die perfect past in de sfeer van Giethoorn. Voor een koud biertje en patat kunt u terecht bij Snackbar ͞Geythorn͟ (alleen contant betalen).

Waar te verblijven in Giethoorn

Er zijn een aantal betaalbare bed and breakfast opties in Giethoorn alsmede goede hotels in Giethoorn. Omdat we last minute geboekt hadden waren alle hotels in Giethoorn waar ik wilde verblijven al volgeboekt, dus zorg er voor dat u uw hotel in Giethoorn op tijd reserveert, daar ze snel worden volgeboekt. Uiteindelijk verbleven we iets buiten Giethoorn bij een aller schattigst bed and breakfast met uitzicht op schapen en de boerderij. Voor mensen met een beperkt budget is er zelfs een hostel in Giethoorn.