De openluchtmusea van Nederland: een feest voor alle vijf zintuigen

De openluchtmusea van Nederland: een feest voor alle vijf zintuigen

Elke Nederlander zal u vertellen dat als u het echte leven van alledag wilt ervaren u Amsterdam uit zult moeten. In een land zo klein als Nederland is dat een makkelijke opgave. Binnen half uur na vertrek van Amsterdam centraal zit u midden op het Nederlandse platteland – groen, weelderig, vol met tulpen en koeien. Een verfrissende afwisseling met het stadse Amsterdam.

En terwijl u geniet van de frisse lucht op het Nederlandse platteland kunt u tegelijkertijd een van de uitstekende openluchtmusea bezoeken die Nederland rijk is. Om het Nederlandse leven en geschiedenis beter te leren kennen, waaronder uiteraard kaasmaken, molens en klompen. Nederland is klein, en elk van deze musea is makkelijk bereikbaar per bus, trein of auto vanuit Haarlem of Amsterdam.

Enkhuizen Zuiderzee Museum

Dit levendig museum is vernoemd naar de grote binnenzee de Zuiderzee, die verdween nadat het in 1932 door de afsluitdijk van zout water werd afgesloten en het een meer werd. Met de transformatie van zout water naar zoet water, en de daarop volgende winning van land, stierf de traditionele levensstijl zoals in het museum te zien is praktisch uit; het museum is er om die cultuur te behouden.

U ontmoet mensen die overtuigend dorpsbewoners uit 1905 naspelen. U kunt er een foto van maken, maar niemand zal goeiedag zeggen, dat deden ze vroeger namelijk niet. In het weekend kunnen kinderen ouderwetse spelletjes spelen en schepen of klompen maken.

Het museum is heerlijk om te ontdekken en er is iets voor alle zintuigen: ruik de houtvuren en teervaten, hap in oude kaas en drop, bekijk een werkende molen, pak een stuk kool op en luister naar het geluid van houten klompen op de straat. Aarzel niet om ook eens binnen te kijken in de huisjes en tuintjes (de nieuwsgierigen halen meer uit dit museum, elke open deur is ook voor u geopend).

Een tocht naar dit museum werkt goed in combinatie met de "historische driehoek" dagtour: een driedelige tour die begint met een rit op de stoomtrein over het platteland van Hoorn naar Medemblik, dan zeilend op een boot uit de jaren ’20 naar Enkhuizen (thuis van het Zuiderzeemuseum) en eindigend met een treinrit terug naar Hoorn (op korte afstand van Amsterdam of Haarlem).

Openluchtmuseum Arnhem

In Arnhem ligt het grootste, eerste en beste openluchtmuseum van Nederland. Een groot park vol met windmolens, oude boerderijen en andere gebouwen (uit heel Nederland en hier weer in elkaar gezet), traditionele ambachten en leren-door-te-ondergaan in de Nederlandse cultuur. Ook leuk voor gezinnen.

U kunt rustig de hele dag in dit openluchtmuseum doorbrengen. Maar vergeet zeker niet bij deze hoogtepunten te stoppen:

Zaanse Schans Openluchtmuseum

In dit opnieuw opgebouwde 17e-eeuwse dorpje kan iedereen genieten van de Nederlandse cultuur –van kaasmaken tot klompen maken.

Gelegen aan de rivier de Zaan, in het plaatsje Zaandijk, is het museum gericht op de traditionele levensstijl langs de Zaan – ooit de plek van honderden molens die voor allerlei zaken gebruikt werden en dat vandaag de dag vol staat met industrie (waaronder een grote chocoladefabriek die u onderweg tegenkomt). In de jaren 60 werden de huizen rond regio naar het museum verplaatst om de traditionele cultuur te kunnen preserveren. Het museum wordt gerund door enthousiaste mensen uit de omgeving, die u er graag alles over vertellen.

De Zaanse Schans is een mengeling van allerlei soorten bezienswaardigheden in een mooi park met oude huizen, en voelt minder als een museum aan dan de openluchtmusea van Enkhuizen of Arnhem. En daar elke attractie een apart entreegeld vraagt (en degene die gratis zijn verkopen of promoten iets), voelt het ook wat commerciëler aan... een culturele ervaring opdoen kost nu eenmaal geld. Maar het ligt dan wel weer op korte afstand van Amsterdam, slechts 15 minuten met de trein en 15 minuten lopen. Twee van de bezienswaardigheden (het Nederlandse klokmuseum en de werkende windmolens) zijn uniek en heel interessant. Omdat het de beste plek is om in een keer heel het oude Nederland te zien, wordt de Zaanse Schans overdag overspoelt door busladingen toeristen. Om de hordes te ontlopen doet u er goed aan om of heel vroeg of heel laat te komen.

 • Dorpsplein: hier kunt u met speelgoed uit 1800 spelen. Kunt u de vliegende Hollander maken of op een vélocipède fietsen zonder er af te vallen? Het restaurant beschikt over een poffertjesrestaurant met een binnen-, en buitenterras.
 • Wassen: binnen staat er een ouderwetse wasmachine koppig alle vlekken te verwijderen (vroeger deden ze niet aan zachtjes). Op de mooie dagen wordt het schone wasgoed buiten opgehangen om te drogen.
 • Het pannenkoekenhuis serveert hartige en zoete Hollandse pannenkoeken.
 • De vier arbeidershuisjes: deze huisjes geven een fascinerend inkijkje in de levensstijl van vier verschillende generaties arbeiders: van 1870, 1910, 1954 en 1970. Bekijk hoe de inrichting en het meubilair veranderde vanaf de rustieke jaren rond 1870 tot aan de bonte jaren 70.
 • Windmolen: beklim de trappen van de molen voor een uitzicht over het hele openluchtmuseum.