De Ultieme Gids voor het Oktoberfest in München

De Ultieme Gids voor het Oktoberfest in München

Oktoberfest is een groot festival in München, Duitsland dat elk jaar plaatsvindt van midden september tot aan het begin van oktober. Het festival vindt plaats in drie achtereenvolgende weekenden waar meer dan zeven miljoen mensen van over de hele wereld op afkomen.

Historisch is dit festival een viering van de bruiloft tussen Prins Ludwig en Prinses Theresa in 1810. Tegenwoordig is er 40,000 m2 voor nodig om het festival in München te houden en staat het bekend vanwege de kermis, attracties, spelen en uiteraard vanwege het bier. Zo’n groot festival kan overweldigend zijn en daarom is hier mijn ultieme gids voor het Oktoberfest in München!

Waar te verblijven tijdens het Oktoberfest

Er zijn een aantal manieren om accommodatie te vinden tijdens het Oktoberfest, maar het belangrijkste wat ik zou adviseren is om VROEG TE BOEKEN. Een goede vuistregel voor elk groot festival is dat hoe dichter bij het evenement, hoe duurder het is om te boeken.

Hier zijn een aantal van mijn Oktoberfest aanbevelingen:

Wombat’s City Hostel: Dit hostel ligt op korte afstand van het festival en heeft alles wat u nodig heeft voor een comfortabel verblijf. Boek ruim op tijd omdat deze accommodatie dicht bij het feest ligt (en tegen deze prijs) en snel volgeboekt is!

Jaeger’s Hostel Munich: nog een goed hostel. Dichtbij het festival met schone kamers met eigen badkamers en verder alles wat u nodig heeft voor een eenvoudig verblijft.

Platzl Hotel Munich: als u iets luxer wilt, dan is dit uw beste optie. Uiteraard zijn er nog betere accommodatieopties tegen een nog hogere prijs beschikbaar.

H’Otello Munich: Dit moderne urban hotel ligt vlakbij het centrum van de stad en de plek van het Oktoberfest. En geweldige plek om te ruste te gaan na een lange dag van feestvieren.

Boek een Airbnb: Airbnb is geweldige optie als u op zoek bent naar een meer huiselijke plek om ’s nachts thuis te komen en er zijn talloze Airbnb’s in de buurt van het festival te vinden. (veel kunnen nog dichter bij het festival zijn dan een hotel).

Bij Airbnb kunt u kiezen uit een eenpersoonskamer als u alleen reist tot aan een appartement als u met een grote groep vrienden naar het Oktoberfest gaat.

Camping: bent u avontuurlijker ingesteld dan zijn er een aantal campings die speciaal voor het Oktoberfest tenten verhuren. Deze campings liggen meestal iets verder weg (twintig tot dertig minuten met openbaar vervoer, zeven tot tien minuten met de taxi of Uber), maar dan is een leuk weekend ook wel gegarandeerd.

Kijk op Stoke travel als u opteert voor een sociale camping waar het feestje tot in de vroege uurtjes verder gevierd wordt. U kunt ook de officiële Oktoberfest Campsite in München boeken als u iets dichterbij wilt zitten.

Deze campings bieden een aantal opties aan, van tweepersoonstenten met luchtmatrassen tot aan glamping tipi’s met luxere inrichting. In September kan het in Duitsland soms best koud zijn, zeker ’s nachts, dus neem genoeg warme kleding mee.

Transport in en rond München

München heeft een efficiënt metrosysteem dat heel makkelijk uit te vogelen is (zelfs met alle Duitse namen). Afhankelijk van waar u verblijft, kunt u een bus of trein nemen, waarna u naar de plek van bestemming loopt. Uber werkt momenteel in München, dus u kunt altijd voor deze optie kiezen of de gewone taxi. Als u eenmaal in de buurt van het festival bent gekomen zijn er pijlen op de stoep geverfd zodat u altijd de goede richting uitloopt (of u kunt gewoon alle mensen volgen die in lederhosen en dirndls gekleed zijn). Handige tip: Google maps heeft een transit optie voor elke plek waar u naar toe wilt, die u precies vertelt welke buslijnen u moet pakken en waar u uit moet stappen.

Wat te verwachten van het Oktoberfest in München

Het festival begint vroeg, maar de tenten beginnen rond 10 uur met het serveren van bier en stoppen daar om half elf ’s avonds mee. Als u geen reservering heeft en toch een tafel wil moet u tussen zes en zeven uur ’s ochtends aankomen.

U hoeft geen tickets voor het festival te kopen maar als u er bent moet er wel veel aangeschaft worden.

Het Oktoberfest terrein is zeer groot en u kunt uit talloze tenten en activiteiten kiezen. Begin met een wandeling door de hoofdstraat ter oriëntatie (en om de eetopties te scannen).

Er zijn meer dan veertien grote tenten en twintig kleinere tenten op het festivalterrein. Het kan soms moeilijk zijn om te beslissen welke u nou precies moet bezoeken, maar de meeste lijken erg op elkaar.

Hier een beschrijving van de grootste tenten:

Winzerer Fahndl met een leuke, authentieke atmosfeer waardoor mensen de hele dag willen blijven hangen.

Hofbräu Festhalle wordt gezien als de “Amerikaanse tent”. Veel studenten en internationale reizigers zijn hier te vinden.

Schottenhamel is de tent waar het allemaal begint! Het eerste vaatje wordt hier tijdens de middag op de eerste dag van het festival getapt.

Löwenbräu-Festhalle een favoriet onder zowel de plaatselijke bevolking als alle reizigers (met andere woorden onder Australiërs, Nieuw Zeelanders en Zuid Afrikanen). Dit is een goede tent met een beetje van alles.

Fischer Vroni serveert gegrilde vis en andere gerechten. Als u geen zin heeft in het typische vlees met aardappels in de andere tenten kunt u hier terecht.

Schützen-Festzelt heeft een goede mix van oud en jong, reizigers en plaatselijke bevolking.

Augustiner-Festhalle staat bekend als de vriendelijke tent.

Weinzelt is de wijntent! Als u klaar bent voor iets anders dan bier kunt u hier kiezen uit een selectie van wit, rood en bubbels.

Pschorr-Bräurosl is een meer traditionele tent en wordt al zeven generaties door de familie Heide gemanaged. Deze tent wordt voornamelijk gevuld door locals.

Let op: als u bovenop de tafel gaat staan betekent dat dat u in een keer het hele bierglas gaat leegdrinken. Dus tenzij u wilt dat honderden mensen u aanmoedigen om uw pul te atten gaat u niet op de tafel staan.

Wat te drinken tijdens het Oktoberfest

De belangrijkste drank van het Oktoberfeest is uiteraard...bier. Om een pul bier in een tent te krijgen moet u aan de tafel zitten of staan. Soms kan dit lastig zijn omdat alle tenten vol zitten. Als u alleen of met een kleine groep reist willen mensen u meestal wel bij de tafel laten zodat u kunt bestellen.

Als u eenmaal een plekje heeft is het aan u om een van de biermeisjes te pakken te krijgen (ze zijn makkelijke te vinden) en een pul te bestellen. Een pul bier kost meestal iets van tien tot twaalf euro, en het is voor iedereen makkelijker om gepast te betalen.

De meisjes lopen meestal met vijf tot tien pullen bier rond en soms morsen ze wat!

Als u geen bierliefhebber bent maar nog wel steeds in de feestvreugde wilt delen kunt u een “radler”of “shandi” proberen. Dat is bier gemixt met limonade! Ook een pul water kost rond de acht euro. De goedkoopste optie is om een flesje buiten de tent te kopen.

Er zijn ook een aantal tenten die aangemerkt zijn als “café” waar koffie, frisdrank, wijn en verschillende sterke dranken verkocht worden. Bier in Duitsland bevat zes procent alcohol – Amerikaans bier is meestal maar drie tot vijf procent.

Wat te eten tijdens het Oktoberfest

Langs de hoofdstraat staan talloze voedselstalletjes maar de meeste zijn hetzelfde. Als u dus iets ziet wat u lekker vindt, aarzel niet en koop het gelijk!

Er zijn bratwursten, pretzels, friet, geroosterde noten met suiker, fruit in chocolade, peperkoek en vis te koop.

Voor de vegetariërs onder ons hebben ze zelfs veggie burgers!

Als u geen plek in een tent kunt vinden kunt u altijd eerst eten bestellen! Alle tenten serveren traditioneel dampende Duitse maaltijden die er heerlijk uitzien, ruiken en smaken! Meestal is het een varkensvlees met aardappels in verschillende variaties.

Als u niet aan een tafel zit en toch honger hebt zijn er altijd mensen die langslopen en grote pretzels verkopen.

Handig tip: eet op het midden van de dag een pretzel om de alcohol op te vangen.

Wat te dragen tijdens het Oktoberfest

Een meerderheid van de mensen op het Oktoberfest draagt traditionele kledij, dus een dirndl voor de dames en lederhosen voor de heren. Het is ook goed om dit niet te dragen maar dan valt u wel op. U kunt via Amazon dirndls en lederhosen kopen voordat u naar Duitsland gaat, maar dit zijn niet de echte en soms lijken deze meer op een Halloween verkleedkostuum.

De beste optie is om de klederdracht in Duitsland te kopen. Dirndls en lederhosen zijn overal in de buurt van het festival te krijgen en zijn niet moeilijk te vinden. Dirndls kosten tussen de zeventig en 150 euro terwijl lederhosen tussen de 90 en 200 euro kosten.

Sommige campings en hostels verkopen ze met korting.

Zorg dat u ze eerst AANTREKT voordat u ze koopt!. Dames, de bovenkant van de dirdnl zal strak zitten maar zorg ervoor dat u nog steeds kunt ademen en dat er ruimte rond de buik zit als deze later tijdens de dag gevuld gaat worden.

Qua schoenen dragen mensen verschillende dingen. Het traditionele schoeisel voor vrouwen zijn platte balletschoentjes, lage hakjes of laarsjes. Waar veel mensen dragen ook sneakers of andere makkelijk zittende schoenen. Ik raad aan om een goedkoop paar schoenen te kopen die vies mogen worden omdat u zeer waarschijnlijk door plassen bier loopt aan het eind van de dag.

In september en begin oktober kan het koud zijn in Duitsland maar u hoeft geen trui of jas te dragen. In de biertenten wordt het heel heet en u raakt uw jas waarschijnlijk toch kwijt als u deze daar uitdoet.

Sommige dames dragen zwarte of huidkleurige panty’s onder hun dirndls, maar de meerderheid draagt de dirndls zonder en hebben het warm genoeg. Dirndls zijn lang en bestaan uit vele laagjes verschillende soorten stof.

Ten slotte, als het kan, breng dan geen tas mee. Er zijn te veel verhalen van mensen waarvan gestolen wordt (telefoons, creditcards en zelfs paspoorten) tijdens het festival. Het beste is om gewoon ouderwets alleen mee te nemen wat je nodig hebt!

Handige tip: draag een korte broek met zakken onder uw dirndl. Met alle stof in de rok ziet niemand dit en heeft u toch een plek om alle dingen veilig op te bergen!