Een dag in Zwolle: activiteiten in Zwolle

Een  dag  in  Zwolle:  activiteiten  in  Zwolle

U zult verbaast staan over hoeveel dingen er in Zwolle te doen zijn en hoe goed u kunt winkelen in deze middeleeuwse Nederlandse stad, waaronder in een prachtige boekenwinkel. Blijf lezen voor alle activiteiten in Zwolle.

Een korte geschiedenis van Zwolle

Zwolle is de hoofdstad van de provincie Overijssel in Nederland. Deze historische Nederlandse stad is al meer dan duizend jaar bewoond en de stad gaat terug tot in de jaren 1200. Het is ook een ommuurde stad, vanwege het feit dat Zwolle een van de meest welvarende Nederlandse steden was dankzij de locatie langs een van de machtigste rivieren en het lidmaatschap van de Hanzesteden. De Hanzesteden was een verbond tussen verschillende steden in Nederland om samen hun belangen te verdedigen, steden zoals Kampen en Deventer. Al deze Hanzesteden zijn mooie, historische stadjes langs de rivier die ze rijk heeft gemaakt maar die nu ingedamd is. Maar de vestingwerken rond deze steden laat nog steeds zien dat u te maken heeft met historische plek.

Verplicht bezoeken in Zwolle: Waanders in de Broeren boekenwinkel in voormalige kathedraal

De Kerk Waanders in de Broen is oorspronkelijk gebouwd door de Dominicaner broeders die hier in 1465 een kerk bouwden als onderdeel van hun klooster. In de 17e eeuw werd de kerk gesloten en werd het een protestantse kerk, zoals zoveel kerken in die tijd. In 1983 ging de kerk dicht en werd het in de jaren ’80 gerestaureerd en omgevormd naar een expositieruimte. Maar in 2004 kocht een plaatselijke boekhandelaar (Boekhandel Waanders) deze historische kerk en zorgde ervoor dat dit nu een prachtige boekwinkel is.

De Broerenkerk is drie verdiepingen hoog en staat vol met fantastische Nederlandse Literatuur. Vergeleken met de Selexyz Kathedraal in Maastricht heeft Waanders in de Broen een fantastische job gedaan om de bestaande structuur op een moderne manier te gebruiken terwijl de schoonheid van de kerk geheel tot zijn recht komt. Een van mijn favoriete dingen in Waanders in de Broen is het imposante orgel dat onaangeraakt is (en waar nog steeds af en toe op gespeeld word). De Engelse boekenselectie is niet heel uitgebreid maar deze boekenwinkel in de kerk is wel perfect voor Nederlandse literatuur en voor cadeautjes.

Waanders in de Broen heeft ook een gezellig café met een keuze uit betaalbare maar lekkere lunches met een twist. Ook is het gewoon een heerlijke pek om met een kop koffie in de hand te genieten van de schoonheid van de kerk. De sandwich die ik bij het café had was overheerlijk.

Waanders in de Broen is geopend op weekdagen en zaterdagen en op koopavonden op donderdag. Controleer vooraf want op zondag zijn ze gesloten.

Sassenpoort

Het is moeilijk om alle middeleeuwse poorten in Zwolle over het hoofd te zien. De Sassenpoort is gebouwd in de 15e eeuw, kort nadat Zwolle was toegetreden tot het Hanzeverbond en diende zowel als verdedigingspoort als om mee te pronken. Het gebouw staat op de rijksmonumentenlijst en werd in de 19e eeuw voorzien van de "coole" eigenschap om kokende olie over vijanden heen te gooien die door de poort heen kwamen. De Sassenpoort maakt het makkelijk om terug te gaan in de tijd en ik vind de Sassenpoort een van de mooiste stadspoorten in Nederland.

Eten bij het beste restaurant in Nederland: De Librije

De Librije staat bekend als een van de beste restaurant in Nederland en beschikt momenteel over drie Michelinsterren. De Librije zoekt de ingrediënten dicht bij huis op en gebruikt een innovatieve manier waarbij u zelf mag uitkiezen wat het beste bij u past in een diner van meerdere gangen, met een menu wat constant verandert. Tijdens weekdagen is het mogelijk om een reservering te maken maar de meeste weekenden zijn al van te voren volgeboekt. Wilt u een culinaire ervaring in een Michelin restaurant, dan kunt u naar de Librije voor lunch of diner. U kunt ook naar de winkel van de Librije om spullen zelf te kopen! De Librije beschikt ook over een luxe hotel voor diegenen die de ervaring compleet willen maken met een verwenarrangement in deze voormalige gevangenis... met ontbijt in de ochtend.

Winkelen in Zwolle

De historische binnenstad van Zwolle staat vol met winkels van populaire ketens die veelal in de Diezerstraat staan. Liefhebbers van boetiekwinkeltjes van onafhankelijke Nederlandse merken komen in de Luttekestraat, Sassenstraat en op de Melkmarkt aan hun trekken. Let op dat veel winkels op zondag niet open zijn en redelijk vroeg dicht gaan. Souvenirs en dergelijke kunt u kopen bij Waanders in de Broen of op de Melkmarkt.

Stadswandeling in Zwolle

Verdwalen in een middeleeuwse stad als Zwolle is het BESTE gedeelte van het bezoek aan historische stad zoals Zwolle. Het gedeelte vlak bij Waanders is erg mooi maar liefhebbers van geschiedenis zullen ook de andere pittoreske straatjes van Zwolle willen ontdekken.

Het grootste gedeelte van de rijksmonumenten in Zwolle staat in de straten tussen de Sassenstraat, Grote Kerkplein, Praubstraat en Luttekestraat (staat op de kaart van Zwolle, dus u hoeft zich geen zorgen te maken als u niet weet waar deze straten zijn!). Ook het gedeelte dichtbij Pelserbrugje vond ik erg mooi.

Mis ook niet de middeleeuse Wijndragerstoren. Vanaf hier heeft u een pittoresk uitzicht over het kanaal, vlakbij Waanders in de Broen. Liefhebbers van binnenhofjes kunnen een bezoek brengen aan het Vrouwenhuis museum voor een van de laatste originele hofjes in Zwolle die nog in bezit is van de oorspronkelijke familie.

Bezoek Museum De Fundatie

Museum de Fundatie heeft een diverse collectie kunst uit allerlei verschillende tijdperken en beschikt zelfs over werken van Van Gogh en Mondriaan. De tentoonstellingen veranderen elke drie maanden, dus kijk op hun website voor de nieuwste tentoonstelling. Verbaas u ten minste over het gekke ei bovenop.

Bewonder of beklim de Peperbus (Onze Lieve Vrouwe Basiliek en Onze Lieve)

De Peperbus is een iconische kerk in Zwolle die zo heet vanwege de vorm. U kunt naar boven klimmen voor een geweldig uitzicht over de stad maar de straatjes in de stad zorgen ervoor dat u de Peperbus ook van onderaf kunt bewonderen. De naam is de inspiratie geweest voor een pittige kaas die in de buurt van Zwolle wordt gemaakt (peperbuskaas).

Probeer Zwolse Balletjes

Zwolse Balletjes zijn snoepjes uit Zwolle die van suiker gemaakt zijn. Ze zijn te koop in allerlei vormen en smaken, zoals mokka en vanille. Het recept is hetzelfde als het origineel, en u kunt dit unieke snoepje proberen in het Zwolse Balletjeshuis. Ook als u gewoon van snoep houdt is dit een lekker excuus om snoep als souvenir te kopen.

St Michielskerk

Deze grote kerk in Zwolle is in de 15e eeuw gebouwd hoewel eerdere versies van de kerk hier al van de 8e eeuw stonden. Liefhebbers van middeleeuwse kerken kunnen genieten van het rijke interieur, de details en het kunstige orgel dat in deze Nederlandse kerk staat. Helaas is de toren ingestort maar desalniettemin wordt de Sint Michielskerk gezien als een van de mooiste kerken in Nederland. Bezoek is gratis maar de kerk is niet altijd toegankelijk voor het publiek behalve op zondag.

Als u nog een kerk wilt zien die een andere bestemming heeft, kunt u Blue Sakura bezoeken voor een sushi buffet in een voormalige kerk. Wie zegt er dat sushi eten geen religieuze ervaring kan zijn?